keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Sara Gruen: At the Water’s Edge



On tästä jo jonkin aikaa kun ostin kirjakaupan alelaarista matkalukemiseksi Sara Gruenin pokkarin At the Water’s Edge. Olen nähnyt Sara Gruenin kirjaan Vettä elefanteille (Water for Elephants) perustuvan elokuvan ja pitänyt siitä paljon. Odotukseni olivat siis melko korkealla, mutta kirja tuotti pienen pettymyksen, vaikka matkaviihdykkeen roolin se täytti hyvin.

Water’s Edge on paikka Skotlannin Ylämailla, ja sinne amerikkalainen tynnyrissä kasvanut Maddie päätyy tyhjäntoimittajamiehensä Ellisin ja tämän ystävän Hankin kanssa. Eletään vuotta 1945, ja sota on vielä käynnissä. Paremmissa piireissä kasvanut Maddie on käytännössä täysin tietämätön mistään muusta paitsi hauskanpidosta. Sodan keplotellen välttänyt Ellis on vaikeuksissa ja vanhemmilta saatu elatus katkeaa, ja lopulta hän näkee ainoana vaihtoehtona omanarvontuntonsa säilyttämiseksi lähteä etsimään ja löytämään Loch Nessin kuuluisa hirviö. Lukija tässä ajassa tietää kuinka pöljää touhua hirviön metsästäminen on ollut ja on. Skotlannissa Maddielle todellinen maailma alkaa vähitellen avautua.

Maddien kasvukertomus päättyy lajityypilleen uskollisesti onnellisesti. Gruen onnistuu luomaan myös jännitystä periaatteessa kevyehköön tarinaan, ja sen ansiosta kirjan lukee ihan mielikseen loppuun. Toki kertomuksessa on monta vakavaa teemaa, kuten Maddien äitisuhde.

Gruen, Sara. At the Water’s Edge. Two Roads 2015.