maanantai 5. maaliskuuta 2018

Ilmar Taska: Pobeda1946



Sota on päättynyt ja Virossa opetellaan elämään neuvostoliittolaisittain. Rajat ovat sulkeutuneet, kaikesta on puute ja epäluulon ilmapiiri vallitsee.

Ilmar Taskan romaanissa Pobeda 1946 juurikin tuliterä Pobeda ja sen kuljettaja, turvallisuuspalvelun innokas työntekijä ovat keskeisessä roolissa. Uudella autollaan ajelulle lähtenyt mies tapaa sattumalta pikkupojan, jolta lipsahtaa perheen salaisuus, eli isä joka ei koskaan käy ulkona. Eipä aikaakaan, kun talon eteen ajaa kuorma-auto, ja isä lähtee ulos, kuten äiti pikkupojalle kertoo. Äidin sisar on oopperalaulaja Johanna, jonka työpaikka tuhoutui sodan pommituksissa. Johannalle nykymeno ei ole mieluista, ja toivoa tuo ainoastaan englantilainen Alan.

Taska kertoo napakan tarinan vuoroin Johannan, hänen sisarensa, pojan, Alanin ja turvallisuuspalvelun miehen näkökulmista. Uuden järjestelmän vihollisen tai sellaiseksi epäillyn elämä ja kohtalo eivät olleet helppoja. Taska kertoo ikävät asiat rautalangasta vääntämättä ja osoittelematta tavalla, josta minä pidin paljon.

Taska, Ilmar. Pobeda 1946 (Pobeda 1946). Suom. Jouko Vanhanen. WSOY 2017. 315 s. Kirjastosta.