keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Juan Tomás Ávila Laurel: Yössä vuori roihuaa

Romaani Yössä vuori roihuaa kertoo elämästä Uuden Guinean pikkusaarella muutama vuosikymmen sitten. Romaanin mukana voi tehdä mielenkiintoisen matkan ajassa ja paikassa. Nykyään Espanjassa asuva kirjailija Juan Tomás Ávila Laurel on itsekin kasvanut Annobónin saarella. Todentuntuisessa romaanissa on ikään kuin litteroitu ääneen puhuttuja tarinoita kansanperinteestä. Kertomuksen päähenkilö muistelee lapsuuttaan saarella. Tarina polveilee aivan samaan tapaan kuin jos joku kertoilisi muisteluksiaan. Ávila Laurel kertoo ihastuttavalla tavalla asioista lapsen näkökulmasta, josta aikuinen kertoja aina väliin muistuttaa.

Kertoja on pieni poika, joka asuu naisten talossa. Äitejä on useampi ja ainoa mies on huoneessaan pysyttelevä isoisä, jonka omalaatuisuus kiehtoo talon lapsia. Pojan laaja perhe kärsi jatkuvasti puutetta, sillä perheestä puuttuivat miehet, jotka olisivat kalastaneet ja jotka olisivat opettaneet pojat kalastamaan. Itse asiassa puute leimasi koko saaren elämää. Samalla kun kertoja kertoo omasta lapsuudestaan ja perheestään, hän kertoo saarelaisten elämästä ja uskomuksista, jotka olivat elinvoimaisia papin edustaman kristinuskon rinnalla. Ulkopuolista maailmaa edusti papin ohella esimerkiksi koulu, jossa saarelaislasten piti opetella kielellä jota oppilaat eivät osanneet.

Juan Tomás perehdyttää lukijan esimerkiksi kanootin veistämisen ja kuljettamisen saloihin, perinteisiin hautaustapoihin, pelottaviin naispaholaisiin, alttaripalvelijoihin ja muutamiin rituaaleihin. Saarelaisia vaivasi epäonni, kun maastopalo tuhosi suurimman osan viljelyksistä ja kun koleraepidemia surmasi monia saarelaisia.

Ávila Laurel, Juan Tomás. Yössä vuori roihuaa (Arde el monte de noche). Suom. Laura Vesanto. Fabriikki kustannus 2017. 213 s. Kirjastosta.