keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Alexander McCall Smith: A Distant View of Everything


Botswanaan sijoittuvat Naisten etsivätoimisto nro 1 (tai Mma Ramotswe tutkii) -kirjat ja televisiosarja ovat kaikkein tunnetuimmat skotlantilaisen Alexander McCall Smithin runsaasta kirjatuotannosta. Kirjoja on suomennettukin liki kaksikymmentä ja sarja nähty televisiossa. 44 Scotland Street -sarjasta on ilmestynyt jo 12 osaa. Kirjailijan kotisivujen mukaan kahdestoista Isabel Dalhousie -romaani (The Quiet Side of Passion) olisi tulossa kesäkuussa.

Ensimmäinen Isabel Dalhousie -romaani The Sunday Philosophy Club ilmestyi vuonna 2004. Ostin sen seuraavana vuonna ilmestyneen pokkariversion tuoreeltaan Helsingin Akateemisen englanninkielisten jännäripokkareiden osastolta. Tässä ensimmäisessä tarinassa vielä selviteltiin epäselvissä olosuhteissa tapahtunutta kuolemantapausta, ja filosofisen aikakauskirjan toimitustyön ohella Isabel toimi amatöörisalapoliisina.

Melko pian kuolemantapaukset hävisivät romaaneista vähemmän verettömien rikosten, rikosepäilyjen tai muunlaisten selvittämistä vaativien ongelmien tieltä. The Sunday Philosophy Club ei sekään ole kokoontunut enää vuosiin. Isabel Dalhousien elämässä ovat edelleen mukana sisarentytär Cat kahviloineen sekä muusikkomies Jamie. Vaikka Isabel on nyt kahden pienen lapsen äiti, riittää hänellä aikaa toimitustyön ohella selvitellä tuttavien tai tuttavantuttavan pyynnöstä hänen ratkaistavakseen esitettyjä ongelmia. A Distant View of Everything -romaanissa Isabel tutkii epäilyttävän plastiikkakirurgin toimia, eli huijaako tämä varakkailta naisilta suuria summia rahaa?

McCall Smith kirjoittaa jouhevasti, ja näennäisen simppeliin juoneen sisältyy yllättävän paljon sisältöä, filosofisia pohdintoja ja nykypäivän ilmiöitä. Tuttuun tapaan selvitettävänä oleva ongelma ratkeaa, eikä vastaus ole ennalta arvattavissa tai yksioikoinen. McCall Smith käsittelee esimerkiksi pienten lasten vanhempien tuntemuksia menemättä kuitenkaan aiheeseen liian syvälle.

Isabel Dalhousien tutkimuksia voi lukea ilman sanakirjan apua, mitään oleellista tuskin menettää, mutta mielikseni tarkistan monia vastaantulevia uusia tai unohtuneita sanoja. Pidän siitä, ettei kieli ole kaikkein simppeleintä.

Hieno juttu Oulun kirjastolta, että ovat hankkineet kokoelmiinsa muutakin McCall Smithin tuotantoa kuin Naisten etsivätoimistoa! Olin jo valmis luopumaan Isabel Dalhousien tarinan seuraamisesta kun Akateeminen loppui Oulusta, mutta eipä näköjään tarvitsekaan. Ihan jokaista sarjan kirjaa en ole lukenut, mutta minua se ei ole haitannut, juonesta pääsee hyvin jyvälle.

McCall Smith, Alexander. A Distant View of Everything. Little, Brown. 2017. Kirjastosta.