tiistai 20. maaliskuuta 2018

Olséni & Hansen: Ester Karlsson med K


Dammsugare, lussekatter, katalaner, vaniljdrömmar tai kanelgifflar. Googlen kuvahaku oli ahkerassa käytössä kun piti tarkistaa ruotsalaisten herkkuleivonnaisten ulkonäkö. Kahvipöydässä oli jos jonkinlaista hyvää kirjailijakaksikon Olséni & Hansenin hyvän mielen dekkarissa Ester Karlsson med K.

Löysin kirjan kirjastosta aivan sattumalta. Tai ei aivan sattumalta, koska ystävälliset kirjastovirkailijat olivat laittaneet kirjan seisomaan palautettujen hyllyyn kansi edellä. Viime vuosina on julkaistu paljon humoristisia romaaneja, joissa ikäihmiset ovat pääosassa, ja teki vihdoin mieli tarttua johonkin. Ester Karlsson med K sattui kuin tilauksesta kohdalle.

Ester Karlsson lähentelee kahdeksaakymmentä, mutta on pirteä ikäisekseen. Leskirouvalle seuraa pitää kakadu Roland, joka osaa kerjätä kakkua. Kertomus alkaa vauhdikkaasti, kun vintiltä löytyy vainaja, talon vahtimestari Rolf, ja Ester päättää käynnistää omat tutkimuksensa. Vähän ajan kuluttua löytyy toinen vainaja. Joku kerrostalon asukkaista on murhaaja, mutta kuka?

Kirjan henkilöhahmot eivät juuri yllätä, mutta sopivan monipuolinen kokonaisuus asuttaa tätä vähän fiinimpää taloa, jolla on peräti suojelumerkintä. Olséni & Hansen kuvailevat hauskasti kerrostaloelämää ja osakkaiden (ruotsalaistapauksessa asumisoikeuden omistajien) intohimoja.

Kuten jo sanottu, Ester Karlsson med K on hyvän mielen dekkareita (mysdeckare). Selkeää ruotsia, joka ei tuota ongelmia peruskielitaitoiselle.

Googlettamalla ei löytynyt suomennoksia kirjailijaparin teoksista. Olséni & Hansen ovat julkaisseet aiemmin kolme kirjaa sarjassa Mord i Falsterbo, neljäs on kirjailijoiden kotisivun tietojen perusteella ilmestymässä Ruotsissa loppukeväästä. Oulun kirjastosta löytyy vain tämä Ester Karlsson med K, mutta se on myös äänikirjana!

Kirjailijat ovat nykyaikaiseen tapaan instagramissa (instagram.com/olsenihansen), Facebookissa (www.facebook.com/mordifalterbo) ja heillä on internetissä kotisivut osoitteessa www. olsenihansen.se

Olséni Christina & Hansen, Micke. Ester Karlsson med K. Bokfabriken 2017. Kirjastosta.