perjantai 16. maaliskuuta 2018

Frederik Backman: KiekkokaupunkiRuotsalainen pikkukaupunki Björnstad elää jääkiekosta ja jääkiekolle, näin voi luonnehtia Fredrik Backmanin romaania Kiekkokaupunki. Jääkiekkoa kaupungissa on pelattu jo monta sukupolvea. Taantuvan teollisuuskaupungin omanarvontuntoa nostaa juniorijoukkueen pärjääminen jääkiekossa. Tarinan henkilöt ja tapahtumat liittyvät tavalla tai toisella jääkiekkoseuraan. Romaanin alku paljastaa jotakin siitä mitä tuleman pitää: teini kävelee metsään aseen kanssa, uhkaa sillä toista nuorta ja vetää lopulta liipaisimesta.

Luokkaerot kaupungissa ovat vieläkin selvät. Jääkiekkojoukkueen ympärillä pyörivät samanlaiset (stereo)tyypit kuin missä tahansa maassa tai urheilulajissa. Seuran johdossa ei ole helppoa. Odotukset ja paineet nuorten urheilijoiden menestymiselle ovat kovat. Tyttöjen rooli on pieni, lähes mitätön.

Kertomus etenee jouhevasti, vaikka mukana on monta henkilöä pää- ja sivurooleissa. Minua välillä vähän häiritsi urheilusta saarnaaminen, mutta en ihmettele yhtään, että Backman on suosittu kirjailija niin Ruotsissa kuin monissa muissa maissa, joissa on julkaistu hänen kirjojaan. En ole lukenut romaania Mies, joka rakasti järjestystä (En man som heter Ove) mutta näin vastikään siitä tehdyn elokuvan, ja pidin siitä todella paljon. Rolf Lassgård pääosassa oli liikuttavan hyvä.

Kiekkokaupungille on jo ilmestynyt jatko-osa, Vi mot er. Odotellaanpa suomennosta. Aiemmin Backmanilta suomeksi on ilmestynyt Britt-Marie kävi täällä (2015), jota en ole lukenut, aikomuksista huolimatta.

Backman, Fredrik. Kiekkokaupunki (Björnstad). Suom. Riie Heikkilä. Otava 2017. 461 s. Kirjastosta.