maanantai 8. tammikuuta 2018

Lyhyesti muutamista vuonna 2017 luetuista kirjoista



Adichie, Chimamanda Ngozi. Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä. (We Should All Be Feminists) Suom. Sari Karhulahti. Otava. 45 s. Kirjastosta.

Kyllä, meidän kaikkien pitäisi olla feministejä, ja sen osoittaa selkokielellä ja omiin kokemuksiin nojautuen nigerialaislähtöinen kirjailija Chimamanda Ngozi Adichie. Pieni kirjanen, essee, perustuu hänen pitämäänsä puheeseen. Hänelle feministi on kuka tahansa, joka myöntää että sukupuoli aiheuttaa ongelmia ja että meidän on löydettävä niihin ratkaisu, pystyttävä parempaan.






Bradley, Alan. Nokisen tomumajan arvoitus. (As Chimney Sweeper Come to Dust). Suom. Maija Heikinheimo. Bazar Kustannus Oy 2017. Kirjastosta.

Alan Bradleyn kirjoittamat jännärit omanlaisestaan 12-vuotiaasta englantilaisesta Flavia de Lucesta ovat olleet suosikkejani, mutta sarjan uusimmat eivät enää ole jaksaneet viehättää. Toki tässä Kanadaan sijoittuvassa tarinassa on nokkelia juonenkäänteitä ja se on muutenkin aivan ok, mutta Flavia de Lucen tarina on lähtenyt sellaisille urille aiemmasta, etten minä ole kovin innostunut. 




 

Heikkinen, Vesa ja Tapio Pajunen. Kansalaistaito. Miten politiikkaa voi ymmärtää, jos sitä voi ymmärtää? Teos 2016. Kirjastosta.

Entisenä toimittajana (työsarkaan kuului myös politiikka) luin Kansalaistaidon mielenkiinnolla. Paljon se sisälsi tuttua juttua. Hyviä näkökulmia kielen ja politiikan suhteista, ja siksi toivottavasti kirja löytää laajan yleisön.










Kivimäki, Ville ja Kirsi-Maria Hytönen. Rauhaton rauha. Suomalaiset ja sodan päättyminen 1945 – 50. Vastapaino 2015. 394 s. Kirjastosta. 

Kiinnostava kirja oman henkilöhistoriani kautta (lappilaiset vanhempani elivät sota-aikana). Parasta kirjassa olivat monet valokuvat Lapista ja lappilaisista, vaikka kaikkia henkilö- ja paikkatietoja niissä ei ollutkaan. Kirja on mielenkiintoinen artikkelikokoelma, jossa rauhan aikaa tarkastellaan monesta eri näkökulmasta. Ajat eivät todellakaan olleet rauhallisia! Suosittelen lähihistoriasta kiinnostuneille.






Mällinen, Jarno. Hiekkaan piirretty hirviö. Like 2014. Kirjastosta.

Entisenä toimittajana lehtimaailman muutoksen kuvaus kiinnosti, mutta Mällisen teksti oli turhan lennokasta minun makuuni.