tiistai 23. tammikuuta 2018

Elokuva: C’est la vie - häät ranskalaiseen tapaan



Ranskalaisten elokuvantekijöiden Eric Toledanon ja Olivier Nakachen Koskemattomat muutaman vuoden takaa (2011) oli loistava elokuva, ehdottomasti monien ylisanojen arvoinen. Siksi odotukset olivat korkealla ennen kaksikon uutta elokuvaa C’est la vie - häät ranskalaiseen tapaan. Komedia hääjärjestäjistä ei yllä vaikuttavuudessaan Koskemattomien tasolle, mutta oivallista viihdettä se on, ja ainakin minuun elokuvan huumori upposi.

Pettynein olen elokuvan suomalaiseen nimeen. Le sens de la fête voisi todellakin kääntyä persoonallisemmin. Wikipedian mukaan elokuvan kansainvälinen nimi todellakin on C’est la vie !

Elokuvassa Max (Jean-Pierre Bacri) johtaa hääjärjestelyjä tekevää yritystä. Ikää alkaa olla ja luopuminen mielessä. Kaiken nähnyt Max tietää, ettei täydellistä dream teamia ole olemassa, ja että koskaan kaikki asiat eivät suju kuin tanssi, yllätyksiä tulee ja niihin on sopeuduttava.  Melkoista kekseliäisyyttä onkin löydyttävä yllättävissä ja heikkohermoisen romahtamisen partaalle vievissä tilanteissa. Kylmäpäinen Max osaa ratkaista ongelmia, vaikka henkilökunnassa on monen sorttista tekijää ja hääväki tuo omat yllätyksensä ja juonenkäänteensä.

Elokuvassa puhutaan, huudetaan ja kiroillaan paljon, ja nopeasti, mutta tähän se sopii. Elokuvassa on monia hyviä rooleja. Minä pidin erityisesti Maxin lähimmästä assistentista Adèlesta (Eye Haïdara).

Minut elokuva sai hyvälle tuulelle.

Kaksikon vuonna 2014 valmistunut elokuva Samba on Suomessa ollut nähtävillä vain dvd-versiona, harmikseni olen missannut sen. Elokuvauutiset.fi-sivuston mukaan komedia on teemoiltaan ajassa kiinni ja erilainen kuin Koskemattomat, vaikka pääosassa on myös Koskemattomissa ison roolin tehnyt Omar Sy.