tiistai 2. tammikuuta 2018

Antti Tuomainen: Palm Beach FinlandKansainvälistä menestystä saavuttanut ja mm. Vuoden johtolanka -palkinnon teoksestaan Parantaja (2010) saanut Antti Tuomainen on kääntänyt suuntaansa vielä vähän enemmän farssin/puskafarssin/komedian suuntaan uusimmassa jännärissään Palm Beach Finland. Lähtökohta on hersyvä: kotimaan pikkupaikkakunnalla muutetaan rapistuva lomakylä kotimaiseksi vaihtoehdoksi ulkomaan eksoottisille rantakohteille. Ehkä lämpötila ei niin korkea, mutta hiekkaa ja palmuja (muovisia) löytyy etelän tyyliin. Ruokaakin, mutta kotimaisittain turvallista, eikä mitään turistiripulin lähdettä. Jorma Leivolla on suuret suunnitelmat, joiden esteenä on pahimmoilleen rannan laajennusalueella sijaitsevan niemen yksityisomistuksessa oleva tontti. Tontilla on ränsistynyt talo ja muitakin rakennuksia, mutta perinnöksi talon saanut Olivia ei haluaisi luopua siitä, vaikka hänen taloudellinen tilanteensa ei ole suotuisa peruskorjauksia ajatellen. Kun Leivo ottaa likaiset keinot käyttöön, pääsee poliisi Jan Nyman peitetehtäviin esittämään kesälomalla olevaa matematiikan opettajaa. Kuvioissa pyörivät myös onnettomat tunarit Chico ja Robin. Holma tuo lisämaustetta soppaan.

Vauhtia, vaarallisia tilanteita ja huumoria siis riittää Palm Beach Finlandin ympärillä. Tuomainen osaa todellakin kertoa tarinoita ja rakentaa kokonaisuuksia.

Henkilökohtaisesti olen pitänyt enemmän Tuomaisen aiemmista kirjoista. Palm Beach Finlandissa huumori meni yli minun makuni.

Tuomainen, Antti. Palm Beach Finland. Like 2017. 332 s. Kirjastosta.