torstai 11. tammikuuta 2018

Elokuva: ViulistiMiten huippuviulisti sopeutuu, jos ylipäätään sopeutuu, soittokyvyn vievään vammautumiseen? Tätä(kin) pohtii tuore kotimainen elokuva Viulisti.

Kansainvälistä uraa tekevä Karin (Matleena Kuusniemi) joutuu onnettomuuteen heti elokuvan alussa. Soittokyky on mennyttä, eivätkä opetushommat kummemmin motivoi, vaikka niitä hän menestyksekkäästi tekee. Mieli tekisi johtamaan, kapellimestariksi, vaikka edessä olisikin kivinen tie. Musiikki on Karinille kaikkein tärkein asia. Oma poikakin on sivuroolissa Karinin elämässä ja saa hyväksyvän hymyn vasta kun poika ilmoittaa aikovansa yhtä hyväksi viulistiksi kuin äitinsä.  Karin elää siis vaikeita aikoja, joita hän ilmentää mm. synkillä tuijotuksilla kaukaisuuteen. Elokuvasta jäivät mieleen pitkät tuijottelujaksot. Muutenkin elokuva oli vähän liian pitkä, mutta onneksi lopussa se sai uutta vauhtia. Huumoria ja iloa ei tässä elokuvassa ole, mutta olen nähnyt synkempiäkin.

Karin iskee silmänsä yhteen oppilaistaan, Olavi Uusivirran esittämään Anttiin. Opettaja saa edistettyä suojattinsa uraa ohi toisen oppilaan. Kuinkahan yleistä vastaava suosittelu ja suosiminen on musiikkipiireissä, ainakin tavallisessa työelämässä ilmiö on kovin tavallinen, ainakin mikäli lehti- ja nettikeskusteluihin on uskomista. Viulistissa lisäsävynsä tuo opettajan ja oppilaan seksisuhde, huom., ei siis rakkaussuhde. Tarkennan vielä, että elävässä elämässä suosimista ym. tapahtuu suuressa määrin myös ilman mitään seksiin liittyviä suhteita, kuten esimerkiksi pärstäkertoimen, henkilökemioiden tai tuttavuus- ja sukulaisuussuhteiden perusteella.

Näyttelijät ovat treenanneet soittamista, ja se näkyy melko luontevana soiton esittämisenä. Muutenkin näyttelijät hoitivat hommansa melko lailla mallikkaasti. Musiikki on tietenkin ihanaa, ja Mendelssohnin viulukonserton teema jää korvamadoksi. Piti heti kaivaa vinyylilevyarkistosta rahiseva ja napsuva levy ja laittaa se soimaan. Youtubesta löytyi rahisemattomia ja hienoja esityksiä, mutta tietokoneen äänentoisto on mitä on.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Emmi Pesonen ja Paavo Westerberg, ohjauksesta vastaa näyttelijänä ja käsikirjoittajana tunnetuksi tullut Westerberg. Pääosissa ovat Matleena Kuusniemi, Olavi Uusivirta, Samuli Edelmann ja tanskalaisesta Silta-sarjasta tuttu Kim Bodnia.

Tähtiä? Annan 3. Ei huono, koska hienoa musiikkia, kaunista kuvausta ja onnistunut loppupuoli, mutta pitkä, väliin jahkaileva, osin epäuskottava ja melko tasapaksu.