perjantai 4. maaliskuuta 2016

Sakari Kännö: Sopulikaupunki

Olin etukäteen lujasti päättänyt olla ostamatta mitään kirjaston poistomyynnistä. Silti silmäilin huolellisesti koko tarjonnan ja selasin muutamia kirjoja. Kun Sakari Kännön Sopulikaupungista (2007) pisti silmään sana Tammikämppä, jäin lukemaan pidemmäksi aikaa ja lopulta päädyin ostamaan sen sopivaan yhden euron hintaan. Olen kerran yöpynyt Tammikämpällä, 80-luvulla, ja muistin Kännön kuvailemat maisemat Lokan tekoaltaalta ja Luirojoelta. Tekoaltaalla oli omalla reissullani jo vähemmän turvelauttoja tai kannokoita kuin mitä oli Kännön käydessä siellä tutkimassa tuoreen tekoaltaan vaikutuksia kalastoon, mutta erämaatunnelma oli sama.
   Kännö työskenteli 70-luvun alkupuolelta lähtien parikymmentä vuotta biologina Lapin vesi- ja ympäristöpiirissä (nykyisin Ely-keskusta) Rovaniemellä. Työ vei kalabiologia ympäri Lappia, jokien latvavesille saakka, ja joskus pidemmäksikin ajaksi. Näistä omakohtaisista kokemuksista Kännö kokosi tarinakokoelman Sopulikaupunki, jonka alaotsikkona on Lastuja Luirolta. Luirojoki on kirjan keskiössä, mutta kirjan tarinoissa liikutaan muuallakin Lapissa.
   Ihmisille sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, joka Kännön tapaan kerrottuna on yleensä enemmän hupaisaa kuin rankkaa tai ikävää, vaikka tosielämässä on tapahtumahetkellä saattanut nauru olla kaukana. Työssään Kännö sai dokumentoida ihmisen toimien ikäviä vaikutuksia luontoon, etenkin vesirakentamisen vaikutuksia. (Vaikka Lapin isojen tekoaltaiden pahimmat ympäristövaikutukset ovat tasaantuneet, on alkuperäinen luonto ja monet alkuperäiset lajit tuhottu kokonaan.)

”Ja me kampasimme kadonneita tammukoita esiin joesta, johon sentään olivat aikoinaan nousseet kymmenkiloiset lohet; harvoin ihan Karapuljuun asti, mutta ei pääsylle silloin estettä ollut.
Jos evääksi otettu kasvatuskala täällä pikkuisen nolotti, häpeä kuului voimayhtiölle.”

Kännö kertoilee myös herkkuhetkistä erämaassa. Lyhyempi reissu saattaa mennä lenkkimakkaralla, mutta yleensä työmatkalaiset ovat varustautuneet vähintään lettutarvikkeilla.
   Napakan kirjan lukaisi nopeaan, mutta mieleen jäivät pitkäksi aikaa tulilla vietetyt hetket.
   Sakari Kännön (s. 1941) tunnetuin kirja on vuonna 1992 ilmestynyt dokumenttiromaani Mosku, joka kertoo legendaarisesta itälappilaisesta poronomistaja Aleksi Hihnavaarasta eli Moskusta ja jääkärikapteeni Kurt Matti Walleniuksesta.


Kännö, Sakari. Sopulikaupunki. Lastuja Luirolta. Wsoy 2007. 185 s.