keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Aika muistella

J. P. Pulkkinen: Puhu Eevalle

Kun viisikymppinen Eero saa kuulla syöpänsä levinneen peruuttamattomasti ja elinajan hupenevan, on vielä aikaa tehdä tiliä oman menneisyyden kanssa. Eeron sairaus vaikuttaa myös hänen äitiinsä Eevaan ja aikuiseen tyttäreen Ainoon.
J. P. Pulkkisen uusimman romaanin Puhu Eevalle nykyhetken tapahtumat keskittyvät muutamaan päivään, mutta itse kukin romaanin henkilöistä vaeltaa menneissä ajoissa. Yhden historia kohtaa toisten historiat, mutta kokemukset vaihtelevat, samoin muistot, samastakin tapahtumasta. Eero ajattelee kesken erään tapahtuman muistelemista: ”Kun ihminen kääntyy tarkastelemaan mennyttä, hänen eteensä avautuu sotkuinen joukko eilispäiviä. Niillä on kasvot muistelijaan päin. Jos oikeaa eilistä ei muista, ryhmää on yritettävä lähestyä selkäpuolelta, jotta eiliset eivät säiky ja katoa.” (s. 133)
   Eeron lähestyvä kuolema on koko ajan läsnä. Kuten Eeva ajattelee: ”Kun palaa menneeseen, ajattelee samalla jo tulevaa. Sitä ei ole helppo niellä. Se tarttuu kurkkuun.” (s. 85)
   Pulkkinen onnistuu välttämään tarinassaan liiallisen imelyyden tai synkkyyden. Kaikki ei ole aina mennyt niin kuin olisi toivottu, mutta katkeruuteen ei upota.  Henkilöt ovat yksilöitä kiinnostuksineen, heikkouksineen ja muine piirteineen.

Pulkkinen, J. P. Puhu Eevalle. Teos 2016. 213 s. Kirjastosta.