perjantai 18. maaliskuuta 2016

Pierre Lemaitre: Alex

Jännittävä ja yllättävä, siinä parhaat adjektiivit kuvaamaan ranskalaisen Pierre Lemaitren viime vuonna suomeksi ilmestynyttä menestysdekkaria nimeltään Alex.
   Kertomuksessa on paljon surua ja vastenmielisiä tapahtumia, mutta jouhevat juonenkäänteet ja näkökulman vaihdokset sekä vähitellen avautuva tarina pitävät otteessaan.
   Kirjan Alex on nuori ja kaunis nainen, joka vetää miehiä puoleensa. Tapahtumat käynnistyvät kun ohikulkija näkee kuinka naista ensin pahoinpidellään ja sitten raahataan pakettiautoon. Tapausta määrätään tutkimaan ylikomisario Camille Verhoeven, joka on traumatisoitunut vaimonsa kaappauksesta ja surmasta. Camille on lisäksi lyhytkasvuinen, alta puolentoista metrin, joten jo yksistään näistä syistä ylikomisario on kiinnostava hahmo.
   Mielestäni vähemmänkin ruumiita olisi riittänyt, mutta odotan (kirjaston varausjonossa!) silti mielenkiinnolla seuraavaa suomennosta, joka on nimetty ylikomisarion mukaan ja on siis Camille.
   Sekä Alex että Camille on palkittu brittiläisellä The International Dagger -palkinnolla vuoden parhaana ulkomaisena rikosromaanina. Alex vuonna 2013 ja Camille 2015.
   Lemaitre on ilmeisen innostunut kertomaan väkivaltaisesta ja makaaberista ihmisen ruhjomisesta, sillä Alexin tapahtumat nostavat mieleen Lemaitren historialliseksi romaaniksi luokitellun Näkemiin taivaassa, jossa toinen päähenkilö vammautui sodassa kammottavalla tavalla. Näkemiin taivaassa puolestaan on saanut arvostetun Concourt-palkinnon.


Lemaitre, Pierre. Alex. Suom. Sirkka Aulanko. Minerva Kustannus 2015. 404 s. Kirjastosta.