maanantai 26. elokuuta 2019

Leena Lehtolainen: Valapatto


Leena Lehtolainen on hyvässä vireessä. Valapatto on nimeään myöten onnistunut paketti. Romantiikka kehystää somasti nykyhetkessä tapahtuvia jännittäviä ja pelottavia asioita, kun taas menneisyyden möröt kurkkivat kulmien takaa koko ajan, vaikka kuinka yrittäisi olla niitä ajattelematta.

Poliisityö on sivuosassa, kun täysin ilman omaa syytään rikollisten ajojahdin kohteeksi joutunut Tomas ja häntä – itselleenkin yllätykseksi – auttamaan ryhtynyt Aino joutuvat käyttämään kaiken kekseliäisyytensä selviytyäkseen ja selvittääkseen tilanteeseen johtaneet tapahtumat.

Valapatto on väärän valan vannonut tai valanrikkoja, kuten tässä jännärissä sanan merkitys tarkoittaa. Kunnollisen, kunniantuntoiset Aino ja Tomas, molemmat, kokevat olevansa valapattoja. Aino pidemmän aikaa, ja Tomas ei haluaisi alkaa. Teema antaa mukavan omanlaisensa sävyn kertomukseen. Joka tapauksessa he ovat samaa piiloutujien heimoa, ja heidän taustansa sitoo heidät tavalla tai toisella yhteen.

Manipuloinnin mestari puolestaan on Paavo, jonka kaikki luonteenpiirteet eivät ole miellyttäviä, vaikka juuri hänen ansiostaan Tomasin nuoruus ei ollut niin ankea kuin mitä se olisi voinut olla. 

Lehtolainen pyörittelee jossakin kohtaa henkipatto-sanaa, eli lainsuojatonta. Mitä pitää tehdä ollakseen henkipatto, se selviää tarinan edetessä.

Valapatto saattaisi olla tummanpuhuvan synkkä kertomus, mutta Ainon värikäs äiti ja omalaatuinen naapuri ja vuokraisäntä Kreivi muun muassa tuovat valoa ja huumoria, vaikka Ainon äidillä on omat tapansa torjua vaikeita asioita.

Pitkästä aikaa luin kirjaa, jonka lukeminen vei voiton kotiaskareista ja joka lyhensi yöunia, koska en olisi malttanut jättää sitä kesken.

Kirjan kansikuva, Leena Lehtolaisen jännäri Valapatto
Lehtolainen, Leena. Valapatto. Tammi 2019. 4040 s. Saatu kustantajalta.