maanantai 2. syyskuuta 2019

Minna Rytisalo: Rouva C


Dramatisoidut jaksot historiadokumenttiohjelmissa eivät ole minun juttuni, ei kirjamuodossakaan. Totesin asiaintilan kuunneltuani laajasti kehutun Minna Rytisalon romaanin Rouva C Vuokko Hovatan lukemana.

Äänikirjaa kun kuuntelin, en päässyt kurkistamaan loppuun katsomaan mahdollista lähdeluetteloa. Jälkisanoissa Rytisalo kertoo käyneensä faktaa niin paljon läpi, että sen saattoi jättää taakse ja antaa fiktiolle tilaa, kuvitella, että näin olisi voinut olla. Taiteellisia vapauksia on siis otettu. Periaatteessa ei siinä mitään, romaanistahan on kysymys, mutta minua vaivasi läpi koko kertomuksen tietoisuus siitä, että taustalla on oikea henkilö.

Rytisalo antaa tilaa Minnan ajatuksille, ja väliin myös miehensä Ferdinandin ajatuksille. Jos romaaniin kirjatut ajatukset perustuvat päiväkirjoihin ja kirjeenvaihtoihin, niin asia on ok, mutta jäin epäilemään.

Minna Canthin saavutukset ja toiminta yhteiskunnallisena vaikuttajana olivat kuitenkin sen verran merkittäviä, että minua harmitti hänen kutistamisensa puolisoksi ja äidiksi. Vaikka on selvää, että romaanissa on rajattava ja valittava näkökulmia, en olisi halunnut kuunnella (lukea) viihderomaania. jossa särmää saadaan aikaan fiktiivisen hahmon, kateellisen opiskelutoverin Flooran avulla.

Viihteellisyys tulee keskittymisestä ihmissuhteisiin ja Canthin mielialan vaihteluihin. Minna Canthin kirjoitustyö ynnä muu vaikuttaminen jäävät ohuiksi ja paljon kuitataan vain maininnalla. Vain artikkeli Tyttäriemme kasvatus saa hieman laajemman merkityksen.

Tasa-arvon ajajana tunnettu Minna Canth eli yli sata vuotta sitten, hyvin erilaisessa maailmassa kuin mitä nyt eletään. Mutta romaanissa lähes kaikki Minnan aikaansaannokset Ferdinandin kuolemaan saakka olisivat puolison myötämielisyyden ansiota. En usko.

Rytisalo on osaava kertoja, joka saa saateltua sanoiksi ajatukset. Ajankuvan Rytisalo onnistuu kuvailemaan melko uskottavasti, vaikkakin suppeasti. Jyväskylän kaupungin kasvu tulee todettua repliikissä.

Hienona lauseena mieleeni jäi Ferdinandin ajatus, että Minnan kynässä on tulta musteen sijaan.

Vuokko Hovatan ääni sopi romaaniin hyvin.

kirjan kansikuva Minna Rytisalon romaanista Rouva C blogissa lukutuikku
Rytisalo, Minna. Rouva C. Gummerus 2019. Äänikirja, lukija Vuokko Hovatta.