tiistai 6. elokuuta 2019

Liv Srömquist: Nousu ja tuho


Hahaa, ruotsalainen Liv Strömquist on todella hyvässä vedossa! Hän ei todellakaan epäröi tarttua yleensäkään sarjakuvissaan tai tässä sarjakuva-albumissaan Nousu ja tuho sellaisiin aiheisiin kuin TTIP, tosi-TV luokkayhteiskunnan kuvaajana tai vasemmiston heikkoon vaalimenestykseen. Hän ruotii ajankohtaisia asioita omalla tyylillään: nyrkki pystyssä julistaen ja huutamalla paasaten. Mutta kaikkea muuta kuin kuivasti tai huumorintajuttomasti!

Tätä kirjoittaessa (elokuu 2019) ei TTIP:tä enää näe lehtien otsikoissa, eikä paljon muuallakaan, mutta kirjan alkuperäisen version julkaisemisen aikaan vuonna 2016 vapaakauppasopimus oli paljon puhuttu aihe. Hienoinen vanheneminen koskee vain osaa Nousun ja tuhon aiheista, eivätkä ajankohtaisuutensa menettäneiden aiheiden taustat ole muuttuneet miksikään.

Stömquist ei roiski mitä mieleen juolahtaa, vaan perustelee väitteensä ja mm. siteeraa usein eri tutkijoita.

Liv Strömquist parantaa maailmaa sarjakuva kerrallaan.

Kiinnstuin hänestä syksyllä 2018 lomareissulla Tukholmassa, kun tunnelbanan ikkunasta näin usein Slussenin asemalla silmiinpistävän kuvan, ja halusin tietää tekijän. Googlettamalla löytyi paljon lisää tietoa, ja jouduin tunnustamaan aukon sivistyksessäni, sillä en ollut aiemmin kiinnittänyt häneen mitään huomiota, vaikka hänen sarjakuviaan on suomennettu aiemminkin. Välittömästi reissun jälkeen löysin tuoreesta Voima-lehdestä Stömquistista tehdyn jutun!  Linkki netistä löytyvään juttuun tässä.

Lainasin kirjastosta myös Prinssi Charlesin tunne -nimisen sarjakuvakirjan, mutten pystynyt lukemaan sitä sen älyttömän pieneksi kutistuneen tekstin vuoksi. Jäin pohtimaan olisiko alkuperäinen sarjakuva-albumi julkaistu isommassa koossa. Sisältö jäi muodon jalkoihin. Mietin jo, että olenko tosiaan tullut vanhaksi, mutta kyllä se vanhan sanomalehti-ihmisen silmäänkin oli liian pientä pistekokoa, jos käsin tekstattua tekstiä voi pisteinä mitata. Nousu ja tuho toimii paremmin siinä suhteessa.

Aiemmin tänä vuonna suomeksi on ilmestynyt Einsteinin vaimo, mutta sitä en ole vielä lukenut.  
Suosittelen Strömquistia maailmanparantamisesta kiinnostuneille tai epäoikeudenmukaisuuksista suuttuville.

Sarjakuva-albumin kansi: Liv Strömquist: Nousu ja tuho
Stömquist, Liv. Nousu ja tuho (Uppgång och Fall). Suom. Helena Kulmala. Sammakko 2017. Kirjastosta.
Liv Strömquistin kuva Slussenin metroasemalla syyskuu 2018
Metron ikkunan läpi kuvattu Liv Strömquistin teos. Syyskuu 2018. Kuva: Tuula Leskinen.