torstai 1. elokuuta 2019

Elizabeth Strout: Kaikki on mahdollista


Pidin yhdysvaltalaisen Elizabeth Stroutin romaanista Nimeni on Lucy Barton. Siksipä odotukset olivat korkealla kun sain käteeni tuoreen suomennoksen hänen seuraavasta romaanistaan Kaikki on mahdollista. Aivan yhtä varauksettoman innostunut en ole tästä romaanista kuin edeltäjästään, mutta sanotaanko, että ei huono.

Romaani etenee hypellen henkilöstä toiseen, mutta kokonaisuutena hallitusti. Yhdistävänä tekijänä on edellisen romaanin päähenkilö Lucy Barton ja kaupunki, jossa hän vietti lapsuutensa. Vilahtaapa Lucy itsekin kirjassa.

Romaanin kappaleet ovat novellimaisia, niin paljon henkilöt ja näkökulmat vaihtelevat. Silti romaani on kokonaisuus. Strout kirjoittaa läpi romaanin samaan tyyliin.

Ihmisille sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Kaikki on mahdollista. Elizabeth Strout ei julista amerikkalaisuuden ilosanomaa ja väitä kaiken olevan mahdollista, jos vain on pyrkyä.

Uskon romaanin lukemisen sujuvan, vaikkei olisikaan lukenut Nimeni on Lucy Bartonia, mutta ainakin se herättää uteliaisuutta Kaikki on mahdollista -romaanin edeltäjää kohtaan.

Kirjan kansi, Elizabeth Strout, kirjan nimi on Kaikki on mahdollista
Strout, Elizabeth. Kaikki on mahdollista (Anything is Possible). Suom. Kristiina Rikman. Tammi 2019. Kirjastosta.