torstai 22. elokuuta 2019

Lauri Ahtinen: Eropäiväkirja


Jostakin luin kehuvan arvion oululaisen Lauri Ahtisen omakohtaisiin kokemuksiin perustuvasta sarjakuvaromaanista Eropäiväkirja. Ja kun se sattui silmään kirjaston uutuushyllyllä, nappasin sen lainaan.

Ahtinen raportoi sarjakuvaromaanissaan eronsa ja tilanteen, kun hyvin pian eron jälkeen hän löytää uuden rakkauden. Ahtinen kokee syyllisyyttä uudesta rakkaudesta. Monta muutakin tunnemyrskyä hän kokee, ja kertoo niistä avoimesti. Tarina kuitenkin kulkee, ja omansalainen huumori yhdistettynä rosoiseen piirrosjälkeen kantavat koko romaanin ajan.

Eropäiväkirjassa päähenkilö on tietenkin päiväkirjan pitäjä. Ja kuinka hän kieriskeleekin omassa itsessään! Päiväkirjaa ei (en) kestäisi hetkeäkään, ellei Ahtinen osaisi katsoa itseään vähän sivusta ja hieman virnuilla (toisella suupielellä?) itselleen. Lainaus: ”Totuuden nimissä lasten äiti oli ihan yhtä osallistuva. (Hän ei vain tehnyt siitä numeroa.)”

Pitää elää sellainen elämä, että siitä voi kirjoittaa kirjan, vai miten se menikään, se kuuluisa lausahdus. Ahtisen elämässä tapahtui tiiviiseen tahtiin ero, rakastuminen, terapian aloittaminen, matkan tekeminen räpiköiviin aikuisuusyritelmiin, seikkailumatka Roomaan ja välttävän silmämeikin tekemisen oppiminen. Vähemmästäkin voi tulla ongelmia.

Yksityiskohta Lauri Ahtisen sarjakuvaromaanista Eropäiväkirja

Ahtinen jatkaa: ”Olin viime aikoina itkenyt ainakin ilosta, kaipuusta, ikävästä, rakkaudesta, liikutuksesta, myötätunnosta, huojentuneisuudesta, sekä krapulaisesta talousahdinkokokemuksesta. Johdannoksi hän siteeraakin Pauliina Vanhataloa: ”Sokaiseeko tarina meidät kun sijaitsemme siinä? Onko meidän mahdollista nähdä vasta kun hyppäämme tarinasta ulos?”

Sekavien aikojen jälkeen elämä vaikuttaa tasaantuvan, ja lukija voi huojentuneena Ahtisen puolesta palauttaa kirjan kirjastoon.

Kansikuva kirjasta Lauri Ahtinen Eropäiväkirja

Lauri Ahtinen. Eropäiväkirja. Like 2019. Kirjastosta.