maanantai 5. elokuuta 2019

Celeste Ng: Tulenarkoja asioita


Amerikkalaisen Celeste Ngn romaani Tulenarkoja asioita on kotimaassaan myynyt miljoonia ja siitä on tekeillä, ellei jo valmistunutkin, Reese Witherspoonin tähdittämä minisarja.

Romaanin asetelma on mielenkiintoinen: pikkuporvarilliseen pienehköön yhteisöön saapuu täysin erilainen Mia, taiteilija, isättömän tyttärensä kanssa. Richardsonin perhe vuokraa heille talonpuolikkaan, ja vuokraisännän lapset tutustuvat pian saman ikäiseen Pearliin.

Olkoonkin menestynyt romaani, mutta minä en hirveästi innostunut Ngn monisanaisesta tyylistä.

Toki romaanissa käsitellään isoja asioita, erityisesti vanhemmuutta.

Näyte:
Mutta silti Mia oli tuottanut Linda paralle hirveän järkytyksen ikään kuin Linda ei olisi kärsinyt jo tarpeeksi ja Mia muka kelpaisi esimerkiksi muille äideille. Mia raahasi isätöntä lastaan paikasta toiseen, teki hanttihommia henkensä pitimiksi ja selitteli touhujaan vakuuttamalla itselleen ja kaikille muillekin, että oli Taiteilija isolla T:llä. Hän tonki likaisilla käsillään muiden asioita. Aiheutti hankaluuksia. Kylvi piittaamattomasti kipinöitä ympärilleen. Rouva Richardsonin sappi kiehui, ja hänen huolellisesti sisimpäänsä peittämä kuuman raivon rahtunen leimahti liekkeihin. Mia teki mitä huvitti, ja mitä siitä seurasi? Sydäntä raastavia murheita rouva Richardsonin vanhimmalle ystävälle. Yleistä epäjärjestystä. Kukaan ei voi tehdä mitä huvittaa, rouva Richardson ajatteli. Miksi Mia saisi noudattaa mielihalujaan, kun muut eivät saaneet?

Kirjan kansi Celeste Ng: Tulenarkoja asioita
Ng, Celeste. Tulenarkoja asioita (Little Fires Everywhere). Suom. Sari Karhulahti. Gummerus 2019. Kirjastosta.