torstai 27. joulukuuta 2018

Mikko-Pekka Heikkinen: Betoniporsas


Mikko-Pekka Heikkinen jatkaa Terveiset Kutturasta, Jääräpää ja Poromafia -romaaneista tutulla linjallaan tuoreimmassa romaanissaan Betoniporsas. Uutuus on edeltäjiensä kaltainen huumorin sävyttämä mielikuvitusrikas kertomus kahden eri leirin kipunoivasta kohtaamisesta.

Suuri määrä ihmisiä muualta Suomesta on konkreettisesti joutunut pakolaisleirille pääkaupungin puistoalueille. Elinmahdollisuudet vaikkapa Kainuussa ovat kaventuneet olemattomiin.
Maaseudun olosuhteet ovat muuttuneet lähes mahdottomiksi elää, mutta eräät pääkaupunkiseudun hipsterit haluaisivat panna rajat kiinni maaltamuuttajille.

Olihan meitä täällä aina ollut. Mutta kaksikymmentäviisi vuotta aiemmin, kun Jyry muutti Helsinkiin, nykyisen kaltaista maalaisvastaisuutta ei ollut aistittavissa. No saattoi joku leikillään vinoilla, kun Jyry käytti kehtaa-verbiä kainuulaismerkityksessä ”viitsiä” eikä tajunnut, miten kaupan kassahihnan seuraava asiakas -pulikat toimivat.
   Toisin oli nyt. Viimeaikainen massamuuttoaalto oli paljastanut lajitovereista ällistyttäviä piirteitä. Aivan kuin ihmisten päältä olisi yhtäkkisesti riuhtaistu vuosituhansien aikana kertynyt sivistys, viisaus ja järki.
   Hiljattain Jyry oli nähnyt, kuinka trikoisiin verhottu uraohjus oli lukkojarruttanut kolmentuhannen euron polkupyöränsä lapsikatraan uumeniin ja nimitellyt hämäläisittäin murtaneita koululaisia ”sisäsiittoisiksi sontakeoiksi”, koska nämä viettivät luokkaretkeään hänen työmatkareitillään.

Kainuulaislähtöinen toimittaja Jyry on lievissä vaikeuksissa töidensä kanssa. Yt:t ovat pyyhkineet mediamaailmaa, eikä kenenkään työpaikka ole varma. Jotakin järistyttävää pitäisi keksiä. Jyry keksii soluttautua äärihipstereiden joukkoon, ja siellä hän törmää järkyttävään suunnitelmaan maaltamuuttajien pään menoksi. Mutta maaltamuuttajat saivat vihiä aikomuksista ja osaavat valmistautua. Luonto on oma muuttujansa.

Ei tarvitse kuin muuttaa maaltamuuttaja maahanmuuttajaksi ja kuvitella pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen ulkomaaksi, niin teos sujuvasti käsittelisi maahanmuuttoa.

kirjan kansikuva
Heikkinen, Mikko-Pekka. Betoniporsas. Johnny Kniga 2018. 220 s. Kirjastosta