maanantai 3. joulukuuta 2018

Mari Jungstedt: Pimeys keskellämme


Ruotsalainen dekkaristi Mari Jungstedt osuu uusimmassa kirjassaan Pimeys keskellämme ajankohtaisen asian ytimeen, kun valtakunnallisesti tunnettu ruotsalaisen natsisimin ja rasismin tutkija ja muukalaisvihan vastustaja Eva Linde tapetaan. Uhrin tausta osoittaa suoraan tekijäksi äärioikeistolaisia tahoja. Jo ennen Linden murhaa Gotlannin saarella on tehty toinen murha. Mitkä tekijät yhdistävät tekoja, vai löytyykö yhteisiä tekijöitä?

Hyvä aihe ja mielenkiintoinen henkilögalleria. Gotlanti on mielenkiintoinen näyttämö, samoin Visvby, ja jälleen kerran vuosittainen keskustelutapahtuma Almedal-viikko. Jungstedt kuvaa hyvin Eva Linden ajatusten kautta ruotsalaisen yhteiskunnan tilannetta.

… Ainoa tumma pilvi päivän yllä oli vastarintaliike Nordiskan osallistuminen Almedal-viikkoon. He pääsivät osallistumaan keskusteluihin ja esittämään mielipiteitään täysin vapaasti, ja sitä hänen oli vaikea hyväksyä. toiset olivat sitä mieltä, että kaikilla täytyi olla sama ilmaisunvapaus ja että paras tapa kohdata rasisteja oli keskustella heidän kanssaan sen sijana, että heidät vain hiljennettiin. Riskinä kuitenkin oli, että sopimattomasta puhetavasta tuli pikkuhiljaa hyväksyttyä. Muukalaisvihamielisyys sai vähitellen elintilaa kuin huomaamatta. Hän oli ollut hiljattain illallisella, jossa kaikki eivät olleet tunteneet häntä tai hänen työtään. Pöydässä oli esitetty useita maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita vähätteleviä kommentteja, joita ei kymmenen vuotta sitten olisi missään tapauksessa yleisesti hyväksytty. Rasismi oli vaivihkaa hiipinyt ruotsalaisten olohuoneisin. ….

Tekijä pääsee anonyyminä ääneen aina välillä, ja vähitellen hänen motiivejaan paljastetaan takaumien avulla.

Minä en pitänyt selityksiä tekijän taustasta hyvinä, Miksi tekijät usein selitetään reppanoiksi, vaikka todellisuudessa he useimmiten ovat täysin kykeneviä vastaamaan täysin teoistaan ja ovat tietoisia niistä. Totta kai romaanissa ääripäitä vedetään joskus reilusti suuntaansa, jotta saadaan särmää ja jännitteitä teokseen.

Ulkomaalaisten arvelu tekijäksi tavallista, tarinassa viitataan aikaisempaan aikaan, jolloin Gotlantiinkin on tullut suurempi määrä pakolaisia, ja paikalliset rikokset haluttiin nähdä heidän tekeminään. Annetaan jopa vaikutelma, että vanha rikos jää selvittämättä, koska epäillään (halutaan epäillä) ulkomaalaistaustaisia tekijöitä, eikä keskitytä uhrien lähipiiriin.

Aiemmista jännäreistä tuttujen gotlantilaispoliisien Karinin ja Anders Knutaksen suhde takkuilee nyt pahasti.

Aiemmissakin Jungstedtin romaaneissa minua on ärsyttänyt tapa kutsua Karinia vain nimellä Karin, hänen sukunimensä vain vilahtaa joskus harvan kerran, mutta sen sijaan Anders Knutas esiintyy koko nimellään, toki usein etunimellään, mutta hyvin usein pelkällä sukunimellään. Jos lisää moittittavaa tästä jännäristä kaivelee, niin nuuoren afganistanilaisen Rezan katoaminen tarinasta.

kirjan kansi
Jungstedt, Mari. Pimeys keskellämme (ett mörker mitt ibland oss). Suom. Emmi Jäkkö. Otava 2018. Kirjastosta.