sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Katja Kettu: Rose on poissa


Vaikuttava. Mielestäni tämä yksi sana riittää kuvaamaan hyvin Katja Ketun uutta romaania Rose on poissa.

Kiehtova tarina, jossa huolellinen taustatyö on solahtanut sen täydellisen luontevaksi osaksi, moniulotteiset henkilöhahmot ja Katja Ketun taiturimainen kieli muodostavat täydellisen kokonaisuuden.

Kertomus etenee kahdessa ajassa, nykyhetkessä ja 45 vuotta taaksepäin, jolloin Rose katosi. Mysteeri avautuu vähitellen, paljastaen paljon aikakausistaan.

Lempi on intiaani Rosen ja suomalaistaustaisen Ettun tytär, joka sekä vanhempiensa erilaisten taustojen ja lapsuuden kokemustensa vuoksi tuntuu olevan elämässään eksyksissä.

Tekstinäytteen voisi ottaa melkeinpä mistä tahansa kirjan kohdasta, mutta erityisesti tämä nousi esille.
tämä on tummin kaikista tunneista, hetki jolloin valo ei vielä osu musteenvoipaan vedenpintaan, pimeään neulasmetsään ja suonsilmät ovat tyystin sammuneet. Bussipysäkin rautakatoksen ulkopuolella kiiluvat tuntemattomien eläinten sokeat silmät, ja minua kammottaa ajatella että ne tunnistavat minut mutta minä en niitä. Tällaisella hetkellä menettää uskonsa siihen, että aurinko koskaan palaa taivaanrantaan eikä yön raskasleukainen hirviö ole sitä ammentanut kitaansa. Tällaisena hetkenä hiljaisuus on koko maailman mykkyyttä ja tuulessa tuntuva syksyn ensimmäinen aavistus saa mielen epätoivoon.
   Sitten, samaan aikaan ensi kajastuksen kanssa kuulen tutun äänen. Taivaanrantaan on juuri syttymässä mantelinvihreä juopa, joka varovaisesti paljastaa ruohokarvaisen ojanpientareen ja ajaa syksyn tuulahduksen mennessään. Tähystän usvaista tienmutkaa kohden, ja kuvittelen, kuinka saavut minua hakemaan. Kuulen Thunderbird-moottorin hurinaa, kesäisen aamuyön se halkaisee muttei riko, tuleepahan lävitse luokseni.  Kaarrat eteeni niin että sandaalieni kärkiin iskee kipinä. Ja huitaiset velmusti epäuskolleni: Tottakai tulin.

Kyllä on romaani Finlandia-ehdokkuutensa ansainnut!  

Kettu, Katja. Rose on poissa. WSOY 2018. Kirjastosta.