sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Mikael Niemi: Karhun keitto


Populäärimusiikkia Vittulanjängältä -romaanillaan suorastaan maailmanmaineeseen ponnahtanut Mikael Niemi on jälleen kerran tarttunut pohjoiseen aiheeseen. Karhun keitto sijoittuu pohjoiseen Ruotsiin 1800-luvun puolivälissä.

Karhun keitto ei ole helppo romaani. Tapahtumat ovat synkkiä ja itse aikakin on synkkää. Näkökulmien vaihtelu tuo oman haasteensa. Kokonaisuus on kuitenkin mieleenpainuva jännityskertomus osin aitojen historiallisten tapahtumien sitoessa tarinaa aikaan ja paikkaan.

Aikakausi oli levotonta, karua ja ankaraa. Rovasti Lars Levi Laestadiuksen herätysliike saa jalansijaa, mutta myös vastustusta. Saamelaiset ovat vahvasti sorrettuja, ja heidän keskuudessaan luku- ja kirjotustaito ovat vielä harvinaisuuksia. Rovastin vähänläntä apupoika Jussi oppii taidot.

… Tutkin kirjaa joka puolelta, painoin korvani sitä vasten ja kuuntelin, mutta nyt se oli vaiti. Silti tunsin mitä sen sisällä oli ja mitä tapahtuisi, jos avaisin sen ja alkaisin taas lukea. Se oli uskomatonta. Elikö kirja? jos se ei elänyt, mistä kuvat ja äänet sitten tulivat? Minähän olin nähnyt Palestiinan lukiessani, käynyt siellä, ja nyt tuntui kuin olisin itse tavannut samarialaisen. Mutta missä tuo kaikki nyt oli, kun kannet oli suljettu? Ehkä kirja luki itse itseään kansien välissä. Sanat ja kirjaimiset surisivat siellä kuin kimalaiset. Tai ehkä pikemminkin kuin siemenet, idut jotka tarvitsevat multaa kasvaakseen, jotka haluavat juurtua kosteaan ihmismielen täyttävään multaan.

Tavallinen kansa oli tosin sitä mieltä, että lukemisesta tulee hulluksi tai muuten mieli nyrjähtää.

Ja myöhemmin:
Mutta nyt pyyhkäisen hiekan tasaiseksi ja vaaleaksi, kunnes se muistuttaa paperia. Kirjoitus on poissa. Ehkä rovastin kirkonkirjatkin joskus katoavat. Niin kuin kaikki tekstit, jotka viimein murenevat, haalistuvat ja katoavat. Mutta se, jonka nimi on kirjoitettu, on kuitenkin aina olemassa. Sen minä tiedän, tunnen sen. Kaikki mikä on joskus kirjoitettu, säilyy ikuisesti. Niin uskomaton on kirjainten mahti.

Runsas kertomus sisältää paljon muutakin kuin lukemista!

kirjan kansi
Niemi, Mikael. Karhun keitto (Koka björn). Suom. Jaana Nikula. Like 2018. 410 s. Kirjastosta.