maanantai 17. joulukuuta 2018

Elena Ferrante: Kadonneen lapsen tarina


Hieno päätösromaani komealle kokonaisuudelle. Kansainvälisestikin suureen suosioon nousseen italialaisen Elena Ferranten (pseudonyymi) Napoli-sarja tulee päätökseensä neljännessä osassa, Kadonneen lapsen tarinassa.

Romaanisarja on kuvaus ystävyydestä ja sen muuttumisesta vuosien varrella, ihmisen kasvamisesta, asuinyhteisöstä, Napolin köyhän alueen tietystä korttelista, sukujen hierarkioista, yhteiskunnan ja naisen aseman muutoksesta sekä luokkarajoista. Kaikkea tätä ja paljon muuta samalla kertaa, kertojana Elena. Hän kertoo oman tarinansa ohella ystävänsä Lilan tarinaa sekä monen muun heidän elämäänsä liittyneen ihmisen tarinaa.

Teksti soljuu eteenpäin niin sujuvasti, että oli vaikea löytää kohtaa, johon lukemisen olisi keskeyttänyt nukkumaanmenoajan lähestyessä.

Napoli-sarja toteutetaan televisiosarjana, ja ensimmäiset osat on tätä kirjoittaessani jo julkaistu maksullisella HBO-kanavalla. En ole nähnyt, mutta mielenkiinnolla odotan mahdollista maksuttomilla kanavilla julkaisua, jotta pääsen näkemään, miten romaani muuntuu televisioon. Harmi, etten osaa italiaa, koska yleiskieli ja murre ovat keskeisissä rooleissa, kun romaanin henkilöt merkitsevät paikkaansa yhteiskunnassa. Murre sitoo kasvuympäristöön, ja köyhien alueiden oma kieli leimaa puhujan, kun taas yleiskieli häivyttää taustan (ainakin osittain).

kirjan kansi
Ferrante, Elena. Kadonneen lapsen tarina (Storia della bambina perduta). Suom. Helinä Kangas. WSOY 2018. 511 s. Kirjastosta.