tiistai 27. helmikuuta 2018

Laura Manninen: Kaikki anteeksi



Tätä romaania ei lue arkihuolet karkottavana viihteenä tai todellisuuspakona. Kaikki anteeksi käy kiinni väkivaltaiseen parisuhteeseen, mutta Laura Manninen tekee sen hyvin, ikävästä aiheestaan huolimatta. Lukija jää koukkuun heti: miten Laura-kertoja päätyy konkreettisesti veitsi kurkulla pelkäämään henkensä puolesta, ja miten hän selviää?

Lauran tapaus ei ole ainutkertainen, sillä Suomessa tutkitusti on paljon pari- tai lähisuhdeväkivaltaa. Eikä hänen polkunsa rakastuneesta naisesta raiskatuksi ole ainutlaatuinen, koska usein lähisuhdeväkivallan kehittyminen etenee tiettyjä kaavoja pitkin. Väkivallan tekijät, jotka usein ovat erittäin hurmaavia, toimivat samaan tapaan, ja uhrit myös omalla tavallaan. Häpeä on usein uhriksi joutuneen päällimmäinen tunne. Miksi en tunnistanut vaaran merkkejä ajoissa ja lähtenyt heti, on yksi tavallisimmista kysymyksistä. Häpeä ja ihmetys:

Koska Mikko oli solahtanut yhteiskunnan turvaverkon läpi kuin alimittainen ahven, yritin selvittää mikä häntä vaivasi ja miten sitä voisi hoitaa. Kaipasin myös järkeenkäypää selitystä kaikelle tapahtuneelle, unelmieni kevätprinssin muuttumiselle vaaralliseksi hirviöksi, jota minun ylitsevuotava rakkautenikaan ei parantanut.

Tukalasta parisuhteesta voi päästä irti ja toipua. Siihen tarvitaan apua, mutta kynnys hakea apua on korkea, eikä sitä välttämättä edes löydy helposti. Ja toisinaan, kun auttajan luokse pääsee, ei auttajasta olekaan todellista hyötyä. Onnekseen Laura löytää oikean ihmisen ohjaamaan häntä uudelle tielle. Mutta miksi huonosta suhteesta on niin vaikea irrottautua? Laura muistuttaa myös hyvistä hetkistä ja unelmien toteutumisesta, tai ainakin melkein:

Hyvinä päivinä me olimme se vihreän puutarhan onnellinen perhe, ja niiden päivien takia minä jäin, niiden perustavanlaatuisten unelmien, jotka olivat tavoitettavissa, ne olivat aivan käden ulottuvissa mutta karkasivat kerran toisensa jälkeen ennen kuin ehdimme niitä saavuttaa.

Manninen välttää taustamateriaalilta tuoksahtavan luennoimisen lähestulkoon täysin. Osaavana kertojana Manninen välttää karikot. Mielestäni romaani on hyvin kirjoitettu ja kerrottu. Esimerkki:

Riemastuinko, kun kevätprinssini kolisteli VR:n rautaratsulla luokseni, helkkyen intoa yhteisestä seikkailusta, viskaten järjen taivaan sinisiin tuuliin, olinko otettu? Vai vaivaannuinko kahden kosmoksen yllättävästä ohilennosta, pelkäsinkö kiertoratojen litistyvän ja hapen loppuvan ilmakehästä?

Aivan näin runollista ei teksti pääosiltaan ole, mutta kauttaaltaan sujuvaa ja rikasta.

Pitää panna kädet kyynärpäitä myöten ristiin, ja olla kiitollinen, ettei lähipiirissä ole parisuhdeväkivaltaa. Tilastojen mukaan sitä voisi olla, ja jossakin sitä aivan varmasti esiintyy. Siksi Mannisen romaani on tärkeä puheenvuoro vakavasta asiasta.

Manninen, Laura: Kaikki anteeksi. Wsoy 2018. 321 s. Arvostelukappale kustantajalta.