keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Tommi Liimatta: Autarktis



Omavarainen pohjoinen, sitä Tommi Liimatan romaanin mainio nimi Autarktis tarkoittaa. Olen lähtöisin pohjoisesta, ja siksikin odotukset romaanille olivat alkuun korkealla. Liimatta kertoo muutaman eri henkilön kautta pohjoisen ihmisen (miehen) tarinat. Puhuvan tikkataulun, Ruottikuumeen, Kaatajan, Kaatajan toteutumattoman sukuhaaran ja vielä Kaatajan toteutunut sukuhaara vuorottelevat ja kertovat hyvinkin mahdollisista kohtaloista. Yksi naisäänikin on livahtanut joukkoon, ja se määrittelee pohjoisuuden lähinnä mentaliteetiksi, näköalaksi ja asenteeksi. Liimatan kertoman mukaan pohjoinen mentaliteetti on sävytetty melankolialla.

Pidin Liimatan hauskoista kommenteista ja huomioista, tavasta kuvata paikkoja niin Lapissa kuin muualla maassa tai Ruotsissa sekä hänen kielestään. Esimerkiksi:

2 VALAJASKOSKI -kyltin jälkeen käännyin oikealle. Siellä pyörätie ei jatkunut eikä alkanut uudestaan edes patosillalla. Matala kaide erotti ajoradasta vain kapean jalankulkuväylän, jossa ohjaustanko vähänkin varomattomassa ajossa raapisi voimalaitosrakennuksen seinää.

Kertojat menivät minulla hetkessä niin sekaisin, että lueskelin kirjaa hyvän matkaa siten, että luin aina yhden kertojan kappaleet peräkkäin. Romaanista jäi vaikutelma useammasta eri tarinasta, jotka vain teknisesti oli jaoteltu osiin ja lomittain.

Liimatta, Tommi. Autarktis. Like 2017. 271 s. Kirjastosta.