torstai 15. helmikuuta 2018

Jenni Räinä ja Vesa Ranta: Reunalla



Valokuvaaja Vesa Ranta ja toimittaja Jenni Räinä halusivat tallentaa tarinoita elämästä Suomen syrjäseuduilla, jotka ovat peruuttamattomasti muuttumassa pitkään kestäneen tyhjentymisen seurauksena. Vaikka kaksikko on kiertänyt kirjaansa Reunalla varten lähinnä Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta, on kehitys samansuuntaista kaikkialla.

Mihinkä sitä kotoaan lähtisi? Syrjäseuduilla asuvat selviytyvät, niin kauan kuin selviytyvät. Hyvinvointiyhteiskunta ei enää tule lähelle. Kaikista kahdeksastatoista kertomuksesta tulee esiin juurtuminen ja usein hyvän elämän etsiminen (ja sen löytyminen syrjästä). Jokainen tarina on omansa. Näiden tarinoiden kertojia on yhä vähemmän ja vähemmän. Hieno teko tallentaa ajankuva Suomen syrjäseuduista tällä tavalla, henkilöiden kautta.

Seesteiset kuvat ja soljuva teksti yhdistettynä tärkeään aiheeseen muodostavat onnistuneen kokonaisuuden. Ei ihme, että teos oli Tieto-Finlandia -ehdokkaana. Ja juuri tänään (15.2.2018) tuli tieto kirjan ehdokkuudesta vuoden kirjaksi Bonnierin journalistipalkinnoissa. Toivon menestystä!

Vesa Rannan kuvittama edellinen teos, Lottovoittajien pöydässä, tarinoita köyhyysrajan takaa (Like 2017), jonka hän teki toimittaja Katariina Vuoren kanssa, on niin ikään tärkeä ja hyvin toteutettu kirja.

Räinä, Jenni ja Ranta, Vesa. Reunalla. Tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä. Like 2017. Kirjastosta.