tiistai 20. helmikuuta 2018

Peter Handke: Intohimoisesta sienestäjästäOvela, runsas, tiivis, hauska, surullinenkin ja vaikka mitä muuta on Peter Handken (pienois)romaani Intohimoisesta sienestäjästä.

Tarinan kertoja kertoo ystävästään, joka hurahtaa sienestämiseen niin, että intohimosta tulee lopulta pakkomielle. Ulkomaailman vaatimukset ja niiden täyttäminen, omat intohimot ja oma todellisuus aiheuttavat tälle ainutlaatuiselle sienestäjälle paineita. Intohimoinen sienestäminen kaventaa elämänpiiriä kutistaen sen lopulta yhdeksi pisteeksi. Katoaako sienestäjä metsään vai miten hänelle lopulta käy, se selviää tarinan edetessä. Kaikki asiat eivät selity, eikä tarvitsekaan.

Pidin kertomuksesta todella paljon, ehkä osasyynä siihen on oma vaatimaton sieniharrastukseni. Erityistä mielihyvää sain notkeaksi suomeksi kääntyneestä saksasta. Alkukielinen teksti on varmasti sellaista, ettei meikäläisen unohtuneella lukiosaksalla ymmärtäisi yhtään mitään.

Pieni näyte:
Rehellisesti sanoen hän koki vähemmän rikastuneensa itse löydöistään kuin niiden lieveilmiöistä; esimerkiksi siitä, että hän oli oppinut kesien aikana erottamaan toisistaan tammien huminan, ajoittain lähes kuminan, pyökkien lähes-pauhinan, ja koivujen huminan, koivujen, jotka voimakkaassa tuulessa oikeastaan enemmän kahisivat kuin humisivat. …

Itävaltalaisen, 1942 syntyneen Handken Intohimoisesta sienestäjästä ilmestyi alun perin 2013 ja suomennos pari vuotta myöhemmin. Handken laaja tuotanto käsittää esimerkiksi Wim Wendersin kanssa tehdyn Berliinin taivaan alla (1987) -elokuvaklassikon käsikirjoituksen.


Handke, Peter. Intohimoisesta sienestäjästä. (Versuch uber den Pilznarren). Suom. Arja Rinnekangas. LURRA editions 2015. 182 s. Kirjastosta.