keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Saituri Oulun kaupunginteatterissa



Klassikon tietää siitä, että se toimii yhä. Ranskalaisen Molièren (1622–1673) näytelmistä moni on jäänyt elämään yhä uusina esityksinä. Oulun kaupunginteatteri on ottanut nyt syksyllä 2017 ohjelmistoonsa yhden Molièren tunnetuimmista komedioista, Saiturin. Mielestäni esitys (23.11.2017) on kaikin puolin onnistunut. Esitys rullaa hyvin läpi reilun parituntisen kestonsa.

Näyttelijät tekevät hyvää jälkeä. Kokenut Puntti Valtonen pääroolissa Harpaginina on mainio. Myös Tampereen yliopiston näyttelijätyön laitoksen (Näty) opiskelijat Oliver Kollberg Cléantena, Sara-Maria Heinonen Élisenä, Atte Antikainen Valèrena ja Elina Saarela Mariannena ovat mainioita. On näyttämöllä oululaistakin osaamista, niin ettei sitä pelkästään vierailijavoimin esitetä. Saiturin on ohjannut ja sovittanut Kari-Pekka Toivonen.

Erityisesti pidin Tellervo Syrjäkarin suunnittelemista puvuista, jotka mielestäni olivat juuri sopivan övereitä ja kullekin hahmolle sopivia.

Esityksen piti olla tuoksuton, mutta eikös vain vinosti edessäni istuneesta vanhemmasta rouvasta leijunut tympeä hajuveden tuoksu juuri suuntaani. Rouva oli iäkäs ja hänen seurassaan ollut mies vaikutti vähintäänkin sotaveteraanilta, joten minulla ei riittänyt pokkaa huomauttaa rouvalle tuoksusta. Ehkä hän oli suihkauttanut hajustetta joskus aikaisemmin ja se sitten lemusi yhä. 

Kuvituskuva on otettu käsiohjelman sivulta, mukana myös oma pääsylippu. (Näytöksessä käyty omalla rahalla)