keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Elena Ferrante: Uuden nimen tarinaItalialaisen Elena Ferranten (salanimi) Napoliin sijoittuvasta romaanisarjasta on vihdoin saatu suomeksi toinen osa, Uuden nimen tarina. Sarjan aloitusosa Loistava ystäväni ilmestyi 2016.

Tässä romaanissa ystävykset Elena ja Lina kasvavat aikuisuuden kynnykselle, parikymppisiksi. Avioiduttuaan 16-vuotiaana Lina astuu varhain aikuiseen elämään. Elenan nuoruus jatkuu opintojen parissa, taloudellisessa niukkuudessa ja tilapäistöissä. Molemmat tytöt ovat lähtöisin vaatimattomista oloista. Lina tavoittelee sosiaalista nousua avioliiton kautta, kun taas Elenalle avautuu hyvänä ja ahkerana koululaisena mahdollisuus yliopisto-opintoihin. Ferrante kuvailee oivallisesti nuoren opiskelijan hämmennystä uuden edessä ja sopeutumista uuteen ympäristöön. Linan ja Elenan ystävyyden side säilyy ristiriidoista ja fyysisestäkin etäisyydestä huolimatta, vaikka välillä ohuempana. Eniten kitkaa ystävysten välille tuo Nino Sarratore, nuorukainen, johon molemmat tytöt ovat ihastuneet ja rakastuneet samaan aikaan.

Romaani jää edellisen osan tapaan jännittävään vaiheeseen. Lukija palaa halusta tietää, että mitä sitten tapahtuu. Ei auta kuin odotella sarjan seuraavan osan suomennosta.

Ferrante, Elena. Uuden nimen tarina (Storia del nuovo cognome). Suom. Helinä Kangas. Wsoy 2017. 508 s. Kirjastosta.