tiistai 9. helmikuuta 2016

Yhteistyöyrityksiä ja sattumuksia


Ilkka Taipale (s. 1942) kertoo viime vuoden lopulla ilmestyneen kirjansa Venäjä mon amour esipuheessaan saaneensa tarpeeksi lehdistön yksinomaan kielteisestä Venäjä-kirjoittelusta. Kirjassaan hän kannustaa suomalaisia hankkimaan venäläisiä ystäviä ja kertoo itse lukuisia esimerkkejä.
Taitavana tarinankertojana Ilkka Taipale kertoilee jouhevasti ja usein hieman humoristisesti tapaamistaan ihmisistä, kokemuksistaan vaikkapa venäläisessä mielisairaalassa tai venäläisen byrokratian kanssa, puhumattakaan suomalaisten toimijoiden haluttomuudesta ja osaamattomuudesta tehdä yhteistyötä venäläisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Tarinat rönsyilevät ja sinkoilevat paikasta toiseen vain suurin piirtein kronologiaa noudattaen.
Taipale on lääkärinä, entisenä demareiden kansanedustajana ja kansalaisaktivistina ollut eri tavoin yhteydessä venäläisiin ihmisiin ja organisaatioihin. Hänellä on myös sukujuuria Venäjällä. Lukemattomien matkojensa ansiosta hänellä on näkemystä naapurimaastamme, sekä Neuvostoliiton ajoilta että nyky-Venjältä.
Aika ei tunnu koskaan olevan kypsä rakentavaan yhteistoimintaan, eikä useinkaan suurin syy piile venäläisissä.
Taipaleen kanssa ei tarvitse kaikesta olla samaa mieltä, mutta kirjassaan hän tuo hauskasti kerrotuilla omakohtaisilla kokemuksillaan virkistävän puheenvuoron Venäjä-keskusteluihin.



Ilkka Taipale. Venäjä mon amour. Into Kustannus Oy 2015. 287 s. Kirjastosta.