keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Sadie Jones: Kotiinpaluu

Brittiläinen Sadie Jones on kirjoittanut tähän mennessä neljä romaania, joista on suomennettu kaksi, vuonna 2014 ilmestynyt Ehkä rakkaus oli totta (The Fallout) ja nyt vuoden alussa esikoisromaani Kotiinpaluu (The Outcast) vuodelta 2008.
   Jonesin esikoisromaani on käännetty monille kielille ja se on palkittu Costa First Novel Award -palkinnolla. BBC esitti Britanniassa viime kesänä kirjan pohjalta tehdyn kaksiosaisen tv-elokuvan, jota ei vielä ole esitetty Suomessa.
   Jones vetäisee lukijan heti alkusivuilla romaanin läpi kulkevaan asetelmaan. Vankilasta vapautuva Lewis palaan kotiinsa, kun ei muuallekaan osaa lähteä. Vankilassa hän on sovittanut tekonsa yhteiskunnalle, mutta perhe ja yhteisö eivät ole antaneet anteeksi, eivätkä anna Lewisille mahdollisuutta aloittaa alusta. Hän on aina poika, joka tekee tyhmyyksiä.
   Romaanin henkilöt ovat kukin omien vaikeuksiensa vankeja, kyvyttömiä käsittelemään kokemaansa ja tunteitaan. 1950-luvun Englantiin sijoittuvassa kertomuksessa sota on yhä lähellä, ja samaan tapaan kuin kotimaiset veteraanit, moni pitää kokemansa sisällään. Lewis on pikkupoika 50-luvun alussa. Hänestä tulee ns. hankala tapaus, kun hänen äitinsä hukkuu pojan ja äidin retkellä. Menetys on musertava lapselle, eikä yhteisö yritäkään ymmärtää poikaa, vaan leimaa tämän. Kyläyhteisön toiminnassa on tuttuja piirteitä vaikkapa koulukiusaamisesta. Patoutunut viha on keskeinen romaanin teema.
   Synkkäsävyiseen kertomukseen valoa tuo toisen kaltoin kohdellun, Kitin, ja Lewisin kohtaaminen. Mutta loppu kääntyy turhan sokeriseksi kun rakkaus on tärkein voimaannuttaja ja se vaikuttaa vapauttavan kertaheitolla menneistä.

”Mutta kun hän katsoi tulevaisuuteen, häntä ei ollut olemassa. Hänelle ei ollut paikkaa. Hän oli haaksirikkoutunut.
   Ero nykyiseen oli se, että hän oli koko aiemman elämänsä ajatellut että isä ja Dicky ja Alice ja Tamsin ja kaikki nuo maailmassa hyvin pärjäävät ihmiset eivät ole haaksirikkoutuneita, mutta nyt hän tiesi että he ovat. Näytti siltä kuin he kaikki eläisivät särkyneessä, pahassa maailmassa, joka sopi heille täydellisesti.
   Paitsi Kit. Kit oli liian kaunis ja liian häveliäs – ja tämän ajatuksen myötä Lewis kadotti kaikki muut.”
  
Mielenkiintoisen ajan- ja maisemakuvan Jones kuvailee. Henkilöt kärsivät samantyyppisistä ongelmista kuin mitä nykyäänkin, hylkääminen ja mitätöinti suurimpina syinä ja oirehtivatkin samoin. Sodan kokeneiden tuntemukset jäävät mielestäni ohuiksi, vaikka sota kuitenkin on niin lähellä.
Kotiinpaluu on oiva nimi suomennokselle, alkaahan romaani vankilasta vapautuneen Lewisin kotiinpaluulla. Alkuperäisen nimen suora suomennos esim. hylkiöksi tai hylätyksi olisi paljastanut liikaa Lewisin asemasta yhteisössä.
Tässä romaanissa liikutaan jouhevasti eri aikatasoilla.


Jones, Sadie. Kotiinpaluu (The Outcast). Suom. Marianna Kurtto. Otava 2016, 361 s. Kirjastosta.