tiistai 9. helmikuuta 2016

Keskiaikaista kilvoittelua

Vaikka historialliset romaanit eivät olekaan suosikkejani, enkä ole uskonnollinen, imaisi keskiajan Venäjälle sijoittuva Arsenin neljä elämää mukaansa ja piti otteessaan loppuun saakka. Vauhdikkaita juonenkäänteitä ja ennen kaikkea vaarallisia tilanteita riitti läpi romaanin.
Romaanin päähenkilö päätyy varhaisella iällä isoisänsä kasvatettavaksi. Isoisä oli kansanparantaja, joka tunsi erityisesti kasvien parantavan voiman. Hän koulutti Arsenista työnsä jatkajan. Kiertolaiseksi ja yhteiskunnan ulkopuolelle Arsenin ajoi kuolemalle menetetty rakkaus. Samalla Arsenin parantajan kyvyt kehittyivät ja maine kasvoi. Keskiajalla koettiin monta ruttoepidemiaa, ja moneen muuhunkin vaivaan haettiin parantajilta apua. Uskonnon ja kirkkolaitoksen asema oli vahva, mutta ihmeitäkin koettiin.
Jevgeni Vodolazkin työskentelee Pietarissa muinaisvenäläisen kirjallisuuden tutkijana, ja hän on erityisesti perehtynyt romaanissakin merkittävässä roolissa olevien houkkien elämäkertoihin.
Tekstinäyte: ”Arseni tarttui sairaita ranteesta ja mittasi heidän verenkiertoaan. Välillä hän kuljetti kämmentään heidän rintaansa tai päälakeaan pitkin. Tunnustelu oli varmin tapa päätellä, miten sairaan tulisi käymään. Jos hän paranisi, Arseni hymyili ja suuteli sairaan otsaa. Jos häntä odotti kuolema, Arseni itki äänettömästi. Joskus tulevaa kohtaloa ei voinut merkkien perusteella päätellä. silloin Arseni rukoili palavasti sairastavan parantumisen puolesta. Pidellen sairaan kättä omassaan hän välitti tälle omaa elämänvoimaansa. Ja päästi käden irti vasta silloin, kun tunsi elämän ja kuoleman välisen kamppailun ratkeavan elämän voitoksi.” s. 113.

Suomennoksessa silmään pisti kummallinen tyyli kirjoittaa suuret luvut erikseen, tyyliin ”sata kolmekymmentäviisi tuhatta katsojaa”.


Vodolazkin, Jevgeni. Arsenin neljä elämää (Lavr). Suom. Elina Kahla. Into 2015. 399 s.