tiistai 9. helmikuuta 2016

Viihdettä vakavasta asiasta

Italiassa bestselleriksi pian ilmestymisensä jälkeen noussut Sata onnen päivää valloittaa lukijoita ympäri maailmaa, eikä ihme. Jouhevasti kerrottu, huumorin kauttaaltaan sävyttämä kertomus kuolemansairaan nelikymppisen miehen viimeisistä ajoista liikuttaa ja huvittaa samaan aikaan. Fausto Brizzi onnistuu käsittelemään synkkiä teemoja lempeästi, eikä hän tee henkilöistään enkeleitä näiden vielä eläessä, vaan päinvastoin. Esimerkiksi päähenkilö Lucion avioliitto on romaanin alussa huonossa jamassa, ja siihen on päähenkilö itse täysin syypää.
Elokuvien, ja etenkin komedioiden, parissa aiemmin työskennellyt Brizzi osaa kuljettaa juonta yllättäviinkin suuntiin. Kertomuksen ei ole tarkoitus ollakaan täysin uskottava, joten esimerkiksi se, että vakavasti sairaan Lucion toimintakyky on kuitenkin lähestulkoon terveiden tasolla, ei pahemmin häiritse (kun sen ei anna häiritä).

Tekstinäyte: ”Jos olisin hevonen, minut olisi jo lopetettu.
Tämä on sitä, että näkee juomalasin puoliksi täynnä.” s. 95.Brizzi, Fausto. Sata onnen päivää (Cento giorni di felicità). Suom. Lotta Toivanen. Gummerus 2016. 412 s. Kirjastosta.