torstai 30. elokuuta 2018

Leila Slïmani: Kehtolaulu


Valkoihoinen lastenhoitaja on kummajainen, jota Pariisin ns. parempien kaupunginosien muut lastenhoitajat tarkkailevat uteliaina. Louise ei katseista piittaa, eikä hän välitä tehdä tuttavuutta muiden kanssa. Wafa on ainoa, joka tutustuu Louiseen lähemmin, muttei hänkään pääse Louisea lähelle.
 
Mikä ajaa Louisen hirvittävään tekoon, josta Leila Slïmani kertoo heti romaaninsa Kehtolaulu alkusivuilla? Mielenterveyden ongelmat eivät ole ainoa selitys, mutta toki osasyy. Mitä ihminen on kykenevä, kun hän on menettänyt kaiken?

Louisen työnantajat Myriam ja Paul pitävät alkuun lastenhoitajaa aarteena, joka mahdollistaa heille vaativan työelämän, eikä vain lapsia hoitamalla. Mutta vähitellen ja ikävien asioiden paljastuessa he alkavat haluta eroon perheen sisälle tunkeutuneesta kodin hengettärestä.

Slïmani on taitava kertoja, hän ei avaa kaikkea heti eikä kaikkea kokonaan koskaan, mutta lukija saa alkuun vihjeitä ja kertomuksen kuluessa yhä täydellisemmäksi muodostuvan kuvan Louisesta. Lasten vanhemmat Slïmani kuvailee vanhempina etäisiksi ja työorientoituneiksi, jotka mielellään katsovat puhelimesta lapsista otettuja kuvia, jopa tekevät niin mieluummin kuin kohtaavat lapsiaan aidosti. Saako lukija olla tuntematta voimakasta sympatiaa vanhempia kohtaan? Vanhempia, joiden suurin pelko on ollut, että lapsille tapahtuisi jotakin. 

Kirjan herättämiä kysymyksiä pohtiessa alan ymmärtää, miksi se palkittiin Ranskan arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla Concourtilla vuonna 2016.

Suosittelen psykologisen jännityksen ystäville.

Slïmani, Leila. Kehtolaulu (Chanson douce). Suom. Lotta Toivanen. Wsoy 2018. 237 s. Kirjastosta.