torstai 30. elokuuta 2018

Camilla Davidsson: Liten tvåa med potential


Hömppää, kyllä, mutta mukavasti kirjoitettu ja mukana vähän vakavaakin asiaa. Syksylle varatun Tukholman-reissun innoittamana tartuin kirjastossa (iso kiitos, jälleen kerran, kirjaston väelle taidosta tuoda esille kaikenlaista luettavaa) houkuttelevasti hyllyyn aseteltuun Camilla Davidssonin romaaniin Liten tvåa med potential. Kansipaperin mukaan sitä on myyty Ruotsissa jo yli 100 000 kappaletta, jonka perusteella päättelin kirjan olevan luettava. Ja kyllä se olikin. Kansipaperin takakannessa romaani luokitellaan feelgood-romaaniksi.
 
Kirjan päähenkilö on nuori Sofia, jota voisi luonnehtia ylisuorittajaksi ja kontrollifriikiksi. Haastavassa, mutta ilmeisen hyväpalkkaisessa työssä investointipankissa raatava Sofia on hankkinut hyvästä osoitteesta asunnon, jota pitää vähän remontoida. Arvattavasti remonttimies Arvid saa Sofian pasmat sekaisin.

Sofia työskentelee voimiensa äärirajoilla ja ylikin. Lisäksi epäreilu pomo aiheuttaa lisäpäänsärkyä. Aikaa rakkaalle vapaa-ajan harrastukselleen piirtämiselle ei juuri jää. Sofian vanhemmat ovat vastikään eronneet, ja Sofian isä on saamassa vauvan uuden puolisonsa kanssa, eikä Sofia millään tahdo hyväksyä isän ratkaisuja. Sofian äiti puolestaan käy läpi omaa prosessiaan. 

Rankkojakin asioita siis romaanissa käsitellään. Hieman minua häiritsi asioiden ratkeaminen loppujen lopuksi aika helposti, mutta kuten jo todettu, hyvän mielen romaanista on kysymys.

Kieli on selkeää ja helppolukuista ruotsia. Löysin netistä nopeasti avun, jos vastaan tuli outo sana, joka kuitenkin vaikutti olevan keskeinen asian ymmärtämisen kannalta tai muuten mielenkiintoinen, kuten esimerkiksi puhekielen nollåtta, jolla tarkoitetaan tukholmalaisia, alueen postinumeroon viitaten. 

Davidsson, Camilla. Liten tvåa med potential. Printz Publishing 2018. 306 s. Kirjastosta.