tiistai 14. elokuuta 2018

Eija Kinnunen: Köyhän perä kestää


Kovin usein ei tule naurettua yhtä paljon vesissä silmin kuin kemiläisen Eija Kinnusen kertomusta Köyhän perä kestää lukiessa. (Miska Rantasen kokoama Kukkiva syyspervo ruukussa (S&S 2013) vie kyllä tässä sarjassa ylivoimaisen voiton.) Köyhän perä kestää on matkakertomus Kinnusen ja hänen miehensä pyöräilymatkasta Kemistä Helsinkiin. Matkalla sattuu ja tapahtuu, ja jo matkalle valmistautuminen kirvoittaa moneen kertaan makeat naurut. Kirjan nimikin viittaa tyylilajiin.

Eija Kinnunen taitaa kertomisen, kirjoittamisen ja huumorin. Kertomus rullaa pyöräretkien taustasta itse matkaan ja vielä lopuksi pyöräretken, parisuhteen ja elämän analogiaan. Sujuvaa tekstiä on ilo lukea. Huumoria Kinnunen löytää vaikka mistä, myös omasta itsestään. Hän tarjoilee runsaasti samaistumisen kohteita ainakin tällaiselle aikuiselle naiselle kuin minä, esimerkiksi kertoessaan uimapuvun sovittamisesta. Lisäbonusta antavat Kemin murteella lausutut dialogit, jotka Kinnunen kuitenkin pitää sopivan lyhyinä.

Kirjanen on omanlaisensa ja onnistunut matkakuvaus, ja se kiinnostanee myös muita kuin kirjoittajan lähipiiriä. Ymmärrän toisaalta sen, etteivät kustantajat lämmenneet kertomukselle, se kuitenkin on niin omakohtainen ja tiivis. Mutta on hyvä asia, että kirjoittajille löytyy muitakin julkaisumahdollisuuksia kuin perinteiset kirjankustantajat.

Netistä, tarkemmin Lounais-Lapin verkkosivuilta, löytyy kirjan julkistamisen aikoihin aiheesta tehty juttu. https://www.lapinkansa.fi/lounaislappi/elama-on-yhta-sketsisarjaa-200196809/

Kirjaston tietokannan mukaan yksi kappale lainattavaksi löytyy Oulun seudun Outi-kirjastoista.

Kinnunen, Eija. Köyhän perä kestää. Pyörämatka Kemistä Helsinkiin. BoD - Books on Demand 2017. 178 s. Saatu lainaan tuttavalta.