keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Jukka Takalo: Kuoleman nimi on Saab 96


Vuoden lyhyimmän päivän tapahtumat alkavat Jukka Takalon romaanissa Kuoleman nimi on Saab 96 klo 13.55, jolloin abiturientit opiskelevat ja opettaja kertoo tärppejä ylioppilaskirjoituksiin. (Nykyisen) Oulun pohjoisessa kaupunginosassa nimettömäksi jäävä päähenkilö kaverinsa Kölnin kanssa suuntaa koulupäivän jälkeen muutaman mutkan jälkeen illansuussa kaupungin keskustaan mukanaan repullinen viiniä ja omatekoisia pienlehtiä. Mielessä nuorilla miehillä on päihtymisen lisäksi liike, tai ehkä rakkaus, tai sitten juuri se. Pohjoisen pakkanen ja viima hyydyttävät, vaan eivät estä lystinpitoa.

Pojat laittavat itsetehdyn Lipsu Teutori -pienlehden myyntitulot heti menemään hyvää tarkoitukseen, eli juomiin paikallisissa baareissa. Ylenpalttinen alkoholin nauttiminen tietenkin kostautuu, vaan niin päähenkilömme siitä tokenee ja jatkaa illan viettoa. Tyttöjäkin näkyy.

1980-luvulla Oulussa opiskelleena minulle oli moni paikka tuttu Takalon kuvauksesta, ja moni muukin asia muistui mieleen sinistä enkeliä myöten. Ajankuvaa muusikkonakin tunnettu Takalo täydentää luonnollisesti musiikilla.

Takalo osaa kertoa mukavalla tavalla laveamman tarinan kuin mitä yhden illan ja yön tapahtumien kuvaaminen vaatii. Mielestäni hän tavoittaa hyvin nuorten ajatusmaailman.

Jukka Takalon romaani Kuoleman nimi on Saab 96
Takalo Jukka. Kuoleman nimi on Saab 96. Nisperon kahvilakirjat 2018.