tiistai 17. joulukuuta 2019

Hyppe Salmi: Aaltoja ja asiattomuuksia


Aikuisen naisen ikään itsekin ehtineenä tartuin mielenkiinnolla Hyppe Salmen esikoisromaaniin Aaltoja ja asiattomuuksia, kertoohan se kansitekstin mukaan elämänvaiheesta, joka naisia itseään harvoin naurattaa, mutta lukijaa kyllä.

Vaihdevuosioireista kärsivä Rimma panee elämäänsä uusiksi. Avioero ja uusi koti. Uusi suunta elämälle? Rimmalla ei todellakaan ole helppoa. Hän ponnistelee tietääkseen mitä haluaa, hän ei voi vain olla ja katsoa mitä vastaan tulee. Hän arvelee itse näin:

”Johtuuko se siitä, että pelkään asioiden, ihmisten, ajatusten, aikomusten ja ennen kaikkea ajan valuvan käsieni läpi. Pelkäänkö huomaavani liian myöhään, että en ole osannut tarttua, pitää kiinni, kiinnittyä. Pelkäänkö, että palvelukodin asukashaastattelussa määrittelen itseni: yksinäinen, osaton, merkityksetön.”

Pikaisesti luettuna Salmen teksti on huumoripitoista ja kevyttä. Pian kuitenkin romaanin tummat sävyt nousevat pintaan. Onneksi Rimma aina toisinaan, hetkittäin, tietää missä ja kuka on.

Kovin paljoa en lämmennyt tälle kertomukselle. Siinä oli hyvin paljon otoksia keski-ikäisen naisen elämästä, mutta kertomuksen suuri kaari oli hukassa. Tyyli kyllä kuvastaa Rimman ajattelumaailmaa:

”Jos elämä olisi tarina, olisi siinä juoni, joku päätepiste, jota kohti kulkisin johdonmukaisesti ja varmasti. Muutamat sivuloikat toisivat väriä ja monipuolisuutta, mutta muuten puksuttaisin eteenpäin suunnitelman mukaisesti, kunnes saapuisin loppuun ja siihen laittaisin pisteen.
Sen sijaan poukkoilen, teen yhtä, ajattelen toista. Olen tänään tätä mieltä ja huomenna jotain ihan muuta. Tai en ole mitään mieltä, ajelehdin ja huomaan olevani jossain, enkä edes tiedä missä.
Elämä koostuu fragmenteista, epämääräisistä palasista, sinkoilevista suunnista, päätöksiin ajautumisista ja niistä luistamisista.”

Oma taustani ja nykyinen elämäntilanteeni on aivan erilainen kuin romaanin Rimmalla, joten en pystynyt samaistumaan päähenkilöön oikeastaan lainkaan. Mutta koska me naiset emme ole samanlaisia, löytää varmasti joku samaistumiskohteita tästä romaanista.

Hyppe Salmen romaanin Aaltoja ja asiattomuuksia kansikuva
Salmi, Hyppe, Aaltoja ja asiattomuuksia. Tammi 2019. 257 s.