keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Shaun Bythell: Elämäni kirjakauppiaana


Divarin pitäminen skotlantilaisessa pikkukaupungissa nimeltä Wigtown ei kuulosta kovin menestyksekkäältä liikeidealta, vaan niin vain Shaun Bythell on sinnitellyt tässä Skotlannin kirjakaupungiksi (kuten Wikipedia tietää kertoa) nimetyssä paikassa, vaikka kovin hyvin kirjakaupalla ei Elämäni kirjakauppiaana -kirjan perustella menekään. Kirjakaupan omien verkkosivujen mukaan The Bookshop on Skotlannin suurin käytettyjen kirjojen kauppa.

Verkkokauppa on ratkaisun avain The Booshopille kuten nykyään niin monelle muullekin kaupalle. Tosin tässäkin, eli käytettyjen kirjojen kaupassa, isot sanelevat ja pienet yrittävät pyristellä.

Kirjailija ja kirjakauppias on henkilönä Facebookissa, ja siellä on oma tilinsä kirjakaupalle. Suorastaan nähtävyydeksi on tullut Bythellin rikki ampuma Kindle-sähkökirjojen lukulaite.
Bythellin kirjan saama myönteinen huomio ei varmastikaan tee hallaa kaupanteolle.

Kirjassa seurataan vuoden verran kirjakauppiaan elämää. Jokaiselle päivälle hän kirjaa käyneiden asiakkaiden määrän, kassaan kilahtaneiden puntien määrän ja verkkokaupassa myytyjen opusten määrät. Minkäköhän verran kirjassa on totta ja minkä verran romaanitaidetta, olisi hauska tietää.

Hauskimpia kohtauksia ovat eriskummalliset asiakkaat, joista osasta todellakin on romaanihenkilöiksi.

Kirjakauppiaan matkat ostamaan ihmisten kotoa suurempia tai pienempiä kirjamääriä vaikuttaa eksoottiselta. Osa kirjoja käytettyjen kirjojen kauppiaalle myyjistä henkilöistä kauppaa johonkin teemaan liittyviä kirjoja, osa puolestaan suurta määrää. Jotkut myyvät omia kirjojaan, toiset perinnöksi saamiaan.

Bythell kuvailee sopivasti päivän tapahtumien lomassa kirjakaupan nykytilaa ja yleensäkin vanhojen kirjojen kauppaa. Osuvasti hän kuvaili bestsellereiden kohtaloa käytettyjen kirjojen kaupassa: se on huono. ”Kustantamoiden bestseller ei tunnu kääntyvän samanlaiseksi rahasammoksi käytettyjen kirjojen kaupassa.”

Kääntymisestä puheen ollen, Jaana Kapari-Jatan suomennos on jälleen taattua laatutyötä.

Näyte:

Kirjoja todella ymmärtävät ihmiset ovat todella harvinaisia, vaikka moni sellaisena itseään pitääkin. Viime mainitut on erityisen helppo tunnistaa – usein he esittäytyvät ”kirjaihmisiksi” astuessaan kauppaan ja tahtovat välttämättä kertoa ”rakastavansa kirjoja”, Heillä on T-paita tai kangaskassi, jonka iskulause kertoo, miten valtavasti he mielestään rakastavat kirjoja, mutta varmimmin heidät tunnistaa siitä, etteivät he koskaan, milloinkaan osta kirjoja.

Mukavaa kerrontaa kirjakaupan arjesta, mutta odotin koko ajan jotakin erityisempää tapahtuvaksi. Draamaa.

Blythell on lähiaikoina (tätä kirjoittaessa) julkaisemassa jatko-osan nimeltä Confessions of a Bookseller (Kirjakakuppiaan tunnustukset). Kyllähän tuo kiinnostaisi.

Kirjan Elämäni kirjakauppiaana kansikuva, kirjoiittaja Shaun Bythell, kuva: Tuula Leskinen
Bythell, Shaun. Elämäni kirjakauppiaana. (The Diary of a Bookseller). Suom. Jaana Kapari-Jatta. Kirjapaja 2019. Kirjastosta.