tiistai 10. syyskuuta 2019

Camilla Läckberg: Kultahäkki


Kuuntelin äänikirjana ruotsalaisen dekkaristi Camilla Läckbergin uusimman jännärin Kultahäkin vähän sattumalta. Sain lehtitilauksen kylkiäisenä kokeilujakson kirjapalveluun, ja innostuin kuuntelemaan muutamia kirjoja. Suomenkielisiä dekkareita valikoimassa oli yllättävän kapea valikoima. Kultahäkki näytti olevan suosittujen kirjojen joukossa, joten ajattelin että mitäpä jos minäkin.

Ihmettelen tämän painosten kuningattaren menestystä. Odotin lähes koko kirjan ajan sen muuttumista paremmaksi, mutta turhaan. Ehkä siksi jaksoin kuunnella koko kirjan ja siksikin, että Läckberg osaa tehdä lukijan koukussaan pitäviä juonenkäänteitä.

Karoliina Kudjoin ääni sopi kertomukseen hyvin.

Eniten ihmettelin päähenkilön muuttumista älykkäästä, päämäärätietoisesta, alallaan pätevästä ja kaikenlaisiin tekoihin pystyvästä naisesta tahdottomaksi ja jopa omaa etuaan vastaan toimivaksi kotirouvaksi. Ja kun jälleen tuli toiminnan paikka, kävi kaikki kovin helposti. Toiminnan motiiviksi Läckberg kuvailee rakkauden, mutta kovin sokea on tämä rakkaus, ja tässä tapauksessa motiivina epäuskottava.

Seksikohtaukset olivat lähinnä vaivaannuttavia ja ennalta-arvattavia.

Kultahäkki ei ole osa Läckbergin kirjoittamaa Fjällbacka-sarjaa, josta hyllyssäni on Olycksfågeln (alkuteos 2006, suomennos Pahanilmanlintu 2009) ja josta en muista mitään, pitääpä lueskella jossakin välissä uudelleen. En kyllä muista elokuvaversioistakaan mitään.

Äänikirjan kansi, Camilla Läckbergin Kultahäkki blogissa Lukutuikku
Läckberg, Camilla. Kultahäkki (Guldburen). Suom. Aleksi Milonoff. Otava 2019. Äänikirja.