maanantai 11. maaliskuuta 2019

Nefertiti Malaty: Ei äitimateriaalia


Suomessa syntyvyys on vuosien varrella vähentynyt, perhekoko pienentynyt ja lapsettomien määrä kasvanut. Ensisynnyttäjien keski-iän noustessa lapsimäärä pienenee automaattisesti, ja riski lapsettomaksi jäämiseen kasvaa. Mutta lapsettomuus voi olla myös vapaaehtoista, ja se on yhä yleisempää. Päättäjät ovat jo huolissaan tulevaisuuden työntekijöistä, kun väki vanhenee eikä lapsia tehdä aikaisempaan tapaan. Viime aikoina on käyty paljon keskustelua nuorten aikuisten haluttomuudesta tehdä lapsia.
 
Yhden kurkistuksen tähän hyvin ajankohtaiseen teemaan tarjoaa Nefertiti Malaty, joka on koonnut kirjaksi asiatietoa lapsettomuudesta, vapaaehtoisesta lapsettomuudesta sekä vajaan parinkymmenen vapaaehtoisesti lapsettoman naisen kertomukset elämästään lapsettomana ja perusteluja sille miksi eivät halua lapsia.

On mielenkiintoista kurkistaa syystä tai toisesta lapsettomien elämään. Jäin vain ihmettelemään pelkän etunimen käyttämistä, osa henkilöistä kuitenkin on julkisuuden henkilöitä ammattiensa vuoksi. 

Kirjan Ei äitimateriaalia kansikuva
Malaty, Nefertiti. Ei äitimateriaalia. Reuna 2018. Saatu kustantajalta.