keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Elokuva: Stan & Ollie


Lapsuudesta muistan katsoneeni mustavalkoisesta televisiostamme mustavalkoisia Ohukainen ja paksukainen -elokuvia, ja pitäneeni niistä. Oliver Hardy ja Stan Laurel ovat niminä tulleet usein vastaan ristikoita ratkoessa, mutta muutapa en heistä tiennytkään roolihahmojensa lisäksi. Siksi aivan uteliaisuudesta päästä kurkistamaan kaksikon julkisivun taakse menin katsomaan elokuvan Stan & Ollie
 
Elokuvan alussa ollaan vuodessa 1937, kun kaksikko on suosionsa huipulla. Siitä siirrytään 16 vuotta myöhemmäksi ja Britanniaan, jonne parivaljakko on lähtenyt lavakiertueelle. Heidän tavoitteenaan on tehdä vielä yksi elokuva, mukaelma Robin Hoodista.

Kiertue alkaa nihkeästi. Amerikassa pitkään asuneiden Laurelin ja Hardyn on ajateltu jääneen jo eläkkeelle ajat sitten, eivätkä katsomot täyty. Ajat ovat muuttuneet, ja ”vanhojen koirien” pitää opetella uusia temppuja, eli markkinoimaan itseään ja osallistumaan kaikenlaisiin tilaisuuksiin tuodakseen itseään ja esitystään esille. Oliver Hardy on ainaisessa rahapulassa avioerojensa ja peliriippuvuutensa takia, eikä terveyskään enää ole entisellään.

Uuden vaihteen elokuva saa, kun molempien rouvat saapuvat Amerikasta miestensä luo Lontooseen. Omalaatuiset persoonat tuovat särmää ja lisähuumoria elokuvaan, vaikka mielestäni rouvien henkilöhahmot on vedetty vähän liian yli. Draaman kaaren mukainen mutkia matkaan tulee kuudentoista vuoden takaisten tapahtumien aiheuttaman katkeruuden pulpahtaminen pintaan hiertämään Hardyn ja Laurelin välejä. Loppu on kuitenkin kohottava ja liikuttava. 

Roolitus on onnistunut hyvin. John C. Reilly Oliver Hardyna ja Steve Coogan Stan Laurelina ovat mitä parhaat. Monista brittisarjoista ja mm. Bridget Jones -elokuvasta tuttu Shirley Henderson esittää Lucille Hardya ja Nina Arianda puolestaan Laurelin puolisoa. Elokuvan on ohjannut Jon S. Baird.

Elokuvan Stan & Ollie juliste