sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Johanna Laitila: Lilium regale



Johanna Laitila käsittelee esikoisromaanissaan Lilium regale isoja asioita. Romaanista löytyy itsemurhaan johtavaa masennusta, rippunen pohjoista mytologiaa, erilaisia sotatraumoja, saksalaisten Lapin sodassa aiheuttamia tuhoja, Ruotsissa vietetyn evakkoajan kokemuksia, kiellettyä homorakkautta, sanoja vieraasta kielestä, ja kielestä, jota ei opittu, kadonnutta kieltä.
 
Laitila kertoo Elsen tarinan isän tyttösestä dementiaa sairastavaksi vuodepotilaaksi. Sukupolvet seuraavat toistaan. Elseä hoitava Elise-tytär miettii olevansa seuraavana ketjussa. Else viettää elämänsä ehtoopuolen Ruotsissa.

Kertomuksen Else on lähtöisin Tornionjokilaaksosta. Laitila kuvaa seudun hyvin, ja erityisen hyvin hän tavoittaa ihmisten puheenparren. Laitila kirjoittaa muutenkin rikasta kieltä, paikoitellen jopa överiksi menemisen rajoilla. 

Mutta Else saattoi puhua kauan aikaa äidin kanssa, ennen kuin tajusi yhtäkkiä, ettei äiti ollutkaan siinä, kuin hän olisi katsonut äidistä kuvaa, joka oli maalattu liian räikeillä väreillä ja jossa tämän silmät ja huulet oli piirretty liian isoiksi. Harmaa kalvo oli hävinnyt silmien päältä, mutta nyt katse tuli rajoissaan yli, silmät olivat kuin uomistaan yli virtaava joki.

Kokonaisuutena omintakeinen ja onnistunut kokonaisuus.

Kansikuva kirjasta Laitila Johanna Lilium regale
Laitila, Johanna. Lilium regale. Gummerus 2019. Kirjastosta.