lauantai 3. marraskuuta 2018

Elly Griffiths: The Chalk PitKolmen ensimmäisen suomennetun Ruth Galloway -kirjan jälkeen olin sitä mieltä, että kirjailija Elly Griffiths alkaa toistaa liiaksi samaa kaavaa jännäreissään. Jokin aika sitten löysin kirpparilta parilla eurolla melko uuden (2017) englanninkielisen pokkarin nimeltä The Chalk Pit. Tämän yhdeksännen jälkeen on ilmestynyt vielä The Dark Angel, jota nyt odotan kirjastosta melkeinpä innolla.

The Chalk Pit osoitti minulle Griffithsin monipuolisuuden ja uusiutumiskyvyn. Vaikka Ruth Gallowayn ja Harry Nelsonin suhde ei ole juuri edennyt, mitä nyt tytär kasvaa vanhemmaksi, riittää siinäkin tarinassa juonenkäänteitä. Tärkeintä kuitenkin on itse kehystarina, joka tällä kertaa keskittyy asunnottomiin ja Norwichin alle kaivettuihin luoliin tai käytäviin. Alan pitää Griffithsin tavasta valita jännärilleen teema. Liikaa rönsyilemättä, mutta silti sopivan perusteellisesti hän pureutuu kulloiseenkin aiheeseensa. Huolellinen taustatyö näkyy.

Henkilögalleriassa on tapahtunut alkupään kirjoihin verrattuna sopivasti muutosta. Todennäköisesti luen tulevat suomennokset, vaikka ne ovat ilmestyneet sarjassa aiemmin kuin nyt lukemani yhdeksäs.

Griffiths, Elly. The Chalk Pit. Quercus 2017. Paperpack. Osto kirpparilta.