torstai 15. marraskuuta 2018

Antti Tuomainen: Pikku Siperia


Kansainvälistäkin menestystä jännäreillään saavuttanut Antti Tuomainen jatkaa tutulla linjallaan. Pikku Siperia on oivaltavaa, omintakeista ja laadukasta jännityskirjallisuutta.

Tällä kertaa tarinan sankarina on syrjäkylille Hurmevaaraan vaimoineen muuttanut pappi, jonka menneisyys sotilaspappina Afganistanissa vaikuttaa monin tavoin nykyhetkeen. Joelin maailmassa tapahtuu kerralla monia isoja asioita, kuten esimerkiksi Krista-puolison ilmoitus raskaudestaan. Dramaattisella tavalla entisen rallitähden autoon pudonnutta meteoriittia himoitsee yksi jos toinenkin.

Keneen voi luottaa, vai voiko keneenkään? Siinäpä Joelilla pohdittavaa. Hän myös päättää suojella arvokasta meteoriittia varkausyrityksiltä sinä aikana, kun sitä kylällä säilytetään.

Vaikka päähenkilö onkin pappi, kirjoittaa Tuomainen teologiset pohdiskelut ja pappina toimimisen kansanomaisesti ja Joelin tyyliin sopiviksi. Joelkin on hyvin inhimillinen ihminen, vaikka pappi onkin., Muualta kylälle muuttaneena Joel saa kohdata ulkopuolisuutensa.

Vauhtia ja väkivaltaa riittää tässäkin Tuomaisen dekkarissa, muttei liiaksi. Koominen perusvire on tuttua Tuomaista.

Tuomainen, Antti. Pikku Siperia. Like 2018.296 s. Kirjastosta.