maanantai 16. huhtikuuta 2018

Rosa Liksom: Everstinna


Sain jonottaa kirjastossa pitkään Rosa Liksomin Everstinna-romaania, mutta odottaminen palkittiin hienolla lukukokemuksella! Liksom ja Everstinna ovat todellakin ansainneet kaikki jo aiemmin julkaistut kehut.

Suorastaan kuulen korvissani Annikki Kariniemen puhuvan leveällä murteellaan, kun luen Liksomin kirjottamaa monologia.

Rosa Liksom kertoo oman tulkintansa Annikki Kariniemen elämästä ja kirjailijan urasta uskottavasti ja luontevasti. Minulle rovaniemeläislähtöisenä ja riittävän vanhana Annikki Kariniemi ja hänen kirjansa ovat tuttuja entuudestaan, mutta en osaa sanoa onko aiheen tuttuudella osuutta ihastukseeni.

Everstinna on myös kertomus lähisuhdeväkivallasta. En ole lukenut Kariniemen romaania Erään avioliiton anatomia, pitää tunnustaa, joten en osaa sanoa kuinka paljon näissä romaaneissa on yhteistä.

Nuori kertoja ei niele vanhemman naisen neuvoja olla menemättä naimisiin Everstin kanssa, vaan pitää tätä pojastaan kiinni pitävän äidin puheena. ”… Minun rakhauen voima oli niin suuri ja väkevä, että mie voin hänet parantaa luonnevikasuuesta, jos semmosta ilmenee. Nuoruuen kaikkivoipasuuessa me toitotin itteleni, että pystyn kääntähmään Everstin syämen kohti hyyää. …” Toisin tietenkin käy.

Liksom, Rosa. Everstinna. Like 2017. 194 s. Kirjastosta.