perjantai 13. huhtikuuta 2018

Han Kang: Vegetaristi


Booker-palkinnon vuonna 2016 voittanut Vegetaristi toden totta erottuu massasta. Romaanin on kirjoittanut korealainen Han Kang, ja se on koreaksi ilmestynyt vuonna 2007. Suomennos perustuu vuonna 2015 ilmestyneeseen Deborah Smithin englanninnokseen The Vegetarian. Romaani on käännetty lukuisille eri kielille.

Vaikka henkilöt ovat korealaisia, voisivat tapahtumat sijoittua minne tahansa. Vegetaristi on tiivistunnelmainen kertomus ihmisistä, perheistä, intohimoista ja mielen murenemisesta. Tyylikäs kertomus ei kuitenkaan ole mikään mielen virkistys, koska kirjan henkilöiden kohtalot ovat kovia, tai vielä kovempia. Tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun Yeong-hye eräänä päivänä alkaa vegetaristiksi. Näkökulmat vaihtelevat oivaltavasti tarinan edetessä Yeong-hyen miehestä hänen sisareensa.  

Tekstinäyte:
Vaikka hän oli sanonut kaupunginsairaalan lääkärille, ettei halunnut Yeong-hyen kotiutuvan, koska pelkäsi uutta romahdusta, matkalla uuteen sairaalaan hän pystyi myöntämään itselleen vastahakoisuutensa todellisen syyn. Yeong-hye muistutti häntä asioista, joita hän ei kestänyt. Hän ei voinut antaa Yeong-hyelle anteeksi sitä, että Yeong-hye oli ylittänyt yksinään rajan, jonka tuolle puolen hän ei ikinä kykenisi menemään, eikä sitä, että Yeong-hye oli viitannut niin tavattoman vastuuttomasti kintaalla sovinnaisuussäännöille mutta jättänyt hänet niiden vangiksi. Eikä hän edes ollut tiennyt olevansa kaltereiden takana, ennen kuin sisar oli murtanut omansa.

Englanninkielisen Wikipedian mukaan vuonna 1970 syntynyt Han Kang on kirjoittanut useita romaaneja, runo- ja esseekokoelmia. Lisäksi hän on voittanut useita kirjallisuuspalkintoja Bookerin lisäksi.

Han Kangin kirja Ihmisen teot on ilmestynyt Sari Karhulahden suomentamana 2018 alkuvuodesta, pitääpä lisätä lukulistalle!

Han, Kang. Vegetaristi (The Vegetarian). (Englanninnoksesta suomentanut Sari Karhulahti). Gummerus 2017. 215 s. Kirjastosta.