tiistai 20. kesäkuuta 2017

Torgny Lindgren: Taiteilija KlingsorAlkuvuodesta kuolleen ruotsalaisen kirjailijan Torgny Lindgrenin romaani Taiteilija Klingsor ilmestyi alun perin vuonna 2014. Romaanin suomentaja, palkittu ja taitava Liisa Ryömä kuoli vähän myöhemmin.

Omintakeinen on hyvä sana kuvaamaan sekä romaanin päähenkilö taiteilija Klingsoria että tätä romaania. Romaanin aloittavat kertojat, jotka ovat tutustumassa kiinteistönvälittäjän kanssa taiteilija Klingsorin syntymäkotiin. Heitä – kertojat käyttävät me-muotoa – ei kiinnosta rakennus, vaan vain taiteilija. He ovat kirjoittamassa tästä väärinymmärretystä taiteilijasta kirjaa ja siksi haluavat tutustua hänen taustaansa.  Erikoisen elämän erikoisesta taiteilijasta he kertovatkin! Esimerkki:

Jos Klingsor olisi kehittynyt, olisi ollut hyvin vaikeaa, jopa mahdotonta, kirjoittaa kirjaa hänestä. Voisi kevytmielisesti väittää että olisi ollut yksinkertaisempaa kuvata Klingsorin elämää jos hänen tuotantonsa olisi runsaampaa ja avoimempaa teorioille ja ideologioille, jos hänen aiheensa olisivat olleet monipuolisempia ja hän olisi useammin vaihdellut eri pohjia ja materiaaleja ja muotoja, jollei hän niin auttamattomasti olisi ollut suljettuna oman minänsä sisään. (s. 82)

Taiteilija Klingsorissa on joitakin donquijotemaisia piirteitä, mutta hyvin persoonallisella tavalla. Ei mikään ihme, että 78-vuotiaana kuollut Lindgren oli rakastettu ja arvostettu kirjailija, jonka teoksia on käännetty lukuisille kielille. Lindgren oli Ruotsin Akatemian jäsen vuodesta 1991.

Lindgren, Torgny. Taiteilija Klingsor (Klingsor). Suom. Liisa Ryömä. Tammi 2017. 173 s. Kirjastosta.