maanantai 12. kesäkuuta 2017

Elly Griffiths: Risteyskohdat



Englannissa on julkaistu jo yhdeksän Ruth Galloway -mysteeriä, mutta vasta nyt on sarjasta saatu ensimmäinen suomennos, joka on sarjan ensimmäinen, vuonna 2009 ilmestynyt Risteyskohtia (The Crossing Places). Syksyllä on luvassa seuraava suomennos, jonka otan varmasti lukulistalleni.

Ruth Galloway on luihin erikoistunut arkeologi, joka asuu Norfolkissa marskimaan kupeessa, meren ja mantereen välimaastossa. Henkilönä hän on älykäs, erehtyväinen, tavallinenkin, kissaihminen – ja ylipainoinen. Hän ei ole uskovainen, toisin kuin vanhempansa.

Aisapariksi tälle harrastelijaetsivälle tulee rikoskomisario Harry Nelson, monisärmäinen hahmo hänkin. Yhteistyö alkaa, kun maastosta löytyy lapsen luita, jotka tutkimuksissa paljastuvat pronssikautisiksi, eivätkä siis ole kymmenen vuotta sitten kadonneen pikkutytön, jonka löytymisestä Nelson ei ole menettänyt toivoaan. Muinaiset pyhät paikat, muinaisten pyhien nykyaikaiset palvojat ja nykyaikaiset rikokset muodostavat mielenkiintoisen kokonaisuuden, johon marskimaan hurja luonto antaa oman säväyksensä.

Elly Griffiths on Domenica de Rosan dekkaristinimi. Kirjailijan uransa hän aloitti kirjoittamalla omalla nimellään Italiaan, sukuun ja identiteettiin liittyviä kirjoja. Ruth Galloway -sarjan ohella hän on kirjoittanut Elly Griffithsin nimellä vielä suomentamattomia, 1950-luvulle sijoittuvia, The Stephens & Mephisto -kertomuksia. Lisätietoa löytyy Griffithsin verkkosivuilta ellygriffiths.co.uk

Tammen verkkosivujen mukaan Elly Griffiths on tulossa Suomeen #dekkarifestivaalin tähtivieraaksi syyskuussa 2017.

Griffiths, Elly. Risteyskohdat (The Crossing Places). Suom. Anna Lönnroth. Tammi 2017. 305 s. Kirjastosta.